Umag: Treća smotra oldtimera


Iznova je međunarodna revija vremešnih ljepotana, na koju je stiglo njih stotinjak vozila iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske, pokazala svu svoju čar za mnogobrojnu publiku koja se u velikom broju okupila na umaškoj rivi. Među njima je bio i još uvijek velik broj umaških turista, koje je također privukla treća smotra oldtimera u organizaciji lokalnog kluba "Eppur si muove".

Od jutarnjeg okupljanja kod Tonda sudionici su se nekoliko sati zadržali u gradu. Uslijedilo je svečano otvaranje na kojem su goste pozdravili dogradonačelnik Veljko Ivančić i čelnik kluba "Eppur si muove" Milan Vukšić. Potom je uslijedio đir po ulicama i trgovima, pa vožnja prema naseljima Punta, Stella Marisu i Katoro, a onda povratak istim pravcem, te nastavak puta prema Novigradu.

Nakon zasluženog odmora i objeda u novigradskom centru uz samo more, uslijedio je ispit spretnosti i vožnja na Velikom trgu, za koje je vladalo veliko zanimanje mještana i gostiju. Potom su se sudionici karavane zaputili prema Bujama gdje su se i tamošnjim građanima predstavili u defileu. Posljednja stanica druženja vlasnika oldtimera bilo je turističko naselje Kanegra, gdje su podijeljena priznanja i nagrade.

Organizator je posebno izdvojio najstariji primjerak - Hupmobile iz 1921., proizveden u Detroitu u SAD-u, pa Ford A iz 1929., Jaguar iz 1933., Fiat Balilu iz 1934., Mercedes iz 1950, Porsche iz 1955. i niz drugih prekrasnih i vrijednih automobila. Ovo je najvjerojatnije bila najveća manifestacija ovog tipa ove godine u Hrvatskoj, a zahvaljujući humanitarnom karakteru dodatno je dobila na značaju.

Naime, u sklopu manifestacije prikupljali su se prilozi na teško bolesnu trogodišnju djevojčicu iz Umaga Mateu Damiani, kojoj je za nastavak liječenja potrebna pomoć sugrađana. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter