Umag: Titova štafeta krenula put Beograda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz veliku medijsku pompu, brojne clanove društava koji štuju lik i djelo nekadašnjeg Maršala i slucajne znatiželjnike u utorak tocno u 12.44 sati iz Umaga put Beograda krenula je hrvatsko-slovenska "Štafeta bratstva i jedinstva".

Organizatori su ponovno sekretar centralnog komiteta KPH u osnivanju Radislav Ilic koji je štafetu nosio, zatim Društvo Josip Broz Tito Istarske županije i Titova Republika iz Rijeke, koji su ispracaj pripremili ispred Ilicevog kafica Tito u Garibaldijevoj ulici.

Prigodne su pjesme, popularne u bivšoj nam zajednickoj državi, pjevali clanovi muškog zbora iz Izole. Nije manjkalo povika "Živio!", prigodnih kalendara, pionirskih crvenih marama i plavih kapa i drugih rekvizita vezanih za Dan mladosti, koji se nekoc održavao u cast Titu, kao najveca priredba u SFRJ.

"Štafeta bratstva i jedinstva daje toplinu srca svih generacija naših naroda i narodnosti nekadašnje Jugoslavije. Tim povodom pozdravljamo svu omladinu, radnicku klasu i sve one koji nisu zaboravili da je Titovo bilo vrijeme velike ljubavi i mira u cijeloj zemlji i svijetu", procitao je clan umaškog društva Josip Broz Tito Roberto Grassi na hrvatskom i talijanskom jeziku.







- Cilj naše štafete jest uklanjanje barikada i da se bratski narodi iz bivše države približe na ekonomski i sve druge nacine. U Europskoj uniji bit cemo opet svi skupa, ali to nece biti isto kao nekada. Radnici su danas na koljenima, bez posla i placa, a nekad, za vrijeme Tita, svi su dobivali redovno place tocno u sekundu.

Školovanje je bilo besplatno, a današnje se majke muce ne bi li djeci kupile sve što treba za školu. Sve je bilo bolje dok je trajalo bratstvo i jedinstvo. Tito mi puno znaci jer sam se rodio u njegovo doba, on je legenda svih vremena cijelog svijeta. Koliko je bio popularan i cijenjen govori to što je nekad Kennedy morao piti tablete da bi se smirio dok je docekivao Tita, rekao je Ilic.

Iz Umaga štafeta je trebala stici u Novigrad u 13.45 sati, a zatim je krenula put Poreca, odnosno Trga Joakima Rakovca, gdje su je takoder trebali docekati clanovi društva Josip Broz Tito. Zatim je otišla za Buzet, Rijeku i Kumorovec, a krajnji cilj jest Beograd, gdje ce 25. svibnja ispred Kuce cvijeca u 12 sati biti svecano urucenje štafeta pristiglih iz svih republika bivše Jugoslavije.

Hrvatsko-slovenska ce zajedno sa svim ostalima nakon svecanosti biti položena u Kuci cvijeca i Muzeju 25. maj.


Podijeli: Facebook Twiter