Umag: Tečaj za sigurno korištenje pesticida

Tanja Vujčić, Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (K. FLEGAR)
Tanja Vujčić, Sanja Benčić i Slaviša Šmalc (K. FLEGAR)

Umaško Pučko otvoreno učilište "Ante Babić" prva je ustanova u Hrvatskoj, koju je Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo za provođenje zakonom propisane edukacije poljoprivrednika i drugih profesionalnih korisnika za sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida. Sredstva za zaštitu bilja će od 26. studenog iduće godine profesionalci moći kupovati i primjenjivati isključivo na osnovu potvrde o uspješno položenom ispitu.

Među tim su korisnicima obiteljska poljoprivredna gospodarstva i drugi poljoprivrednici (u ratarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, povrćarstvu, maslinarstvu i uzgoju ukrasnog bilja), tvrtke i zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom te pravne i fizičke osobe koje održavaju javne površine poput parkova i nasada, okućnica, sportskih terena, cesta i pruga.

- Nastavni plan i program izobrazbe naše je Učilište izradilo u suradnji s eminentnim stručnjakom agronomije Đanfrankom Pribetićem, a Ministarstvo ga je ocijenilo izvrsnim te nam je izdalo rješenje za prvi, osnovni i dopunski modul. Osnova su bili Zakon o održivoj uporabi pesticida, donesen 19. veljače, i Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, iz 2012., utemeljen na dokumentu Europskog parlamenta i Vijeća Europe - Direktivi 209/128/EZ, i obvezujuć je za sve članice Europske unije.

Upise i formiranje grupa od 25 polaznika vršit ćemo tijekom ljeta, a početak tečaja predviđamo najesen. Polaznike očekuje zanimljiv program podijeljen u 15 nastavnih sati te dvosatna priprema za ispit te provjera znanja. Ovisno o dogovoru, tečaj će se održavati petkom poslijepodne i tijekom vikenda ili u popodnevnim satima tijekom radnog tjedna, kazala je ravnateljica Učilišta Sanja Benčić. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter