Umag: Talijanski oglas pomutnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Neku vrstu prednosti Talijani ipak imaju, tim je rijecima saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin komentirao zakonske odredbe o zapošljavanju u školama nacionalnih manjina, a o kojima se rasprava povela nakon pogreške u oglašavanju slobodnih radnih mjesta u Talijanskoj osnovnoj školi "Galileo Galilei" u Umagu.

- Poželjno je da kandidati koji se natjecu za radna mjesta profesora budu Talijani, ali nije obavezno. Izmedu lošeg profesora iz redova talijanske manjine, i dobrog profesora koji je Hrvat i koji dobro zna talijanski jezik, ipak ce se gledati strucnost i odabrati ovaj drugi, kazao je Radin.

Podsjetimo, medijska halabuka koja se podigla zbog sumnji u diskriminaciju u umaškoj Talijanskoj osnovnoj školi "Galileo Galilei" nastupila je nakon što je na web-stranicama Zavoda za zapošljavanje, a što je prenio portal Posao.hr, pogrešno navedeno da se na natjecaju za zapošljavanje cistacice i vozaca kao uvjet traži pripadnost manjini.

Taj je natjecaj prekjucer uklonjen, no zanimljivo je da je Zavod objavio i natjecaj za pedagoga, šest ucitelja i knjižnicara, a prema kojemu ista škola postavlja kao uvjet talijansku nacionalnu pripadnost. Ili bolje reci, tražila se pripadnost manjini, jer to jucer popodne na stranicama Zavoda za zapošljavanje više nije pisalo.

Još je zanimljivije to što se u oglasu za natjecaj za svih deset radnih mjesta koji je objavljen 30. rujna u Glasu Istre nigdje izrijekom ne traži pripadnost talijanskoj manjini, vec piše da su uvjeti za radni odnos definirani Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Do greške je možda došlo jer se za Zavod za zapošljavanje ispunjava posebni formular, dok u medije ide tekst natjecaja u integralnoj formi. Ako je suditi po formularu, ucitelji bi doista morali biti samo Talijani.

Ravnatelj Arden Sirotic predocio nam je natjecajnu dokumentaciju u kojoj je vidljivo da su za cistacicu i vozaca tražili samo poznavanje talijanskog jezika. Ravnatelj je nazvao Zavod za zapošljavanje, gdje mu je receno da je ocito došlo do greške prilikom unosa podataka.

Napomenuo je da nema rijeci ni o kakvoj diskriminaciji, no nije imao konkretno objašnjenje zašto se pripadnost talijanskoj manjini tražila kao uvjet za pedagoga, šest ucitelja i knjižnicara, a što proizlazi iz natjecajne dokumentacije koju nam je predocio. (Tanja KOCIJANCIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter