Umag: Talijani imaju svog dogradonačelnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjenom i dopunom Statuta Grada Umaga nakon sljedećih lokalnih izbora taj će grad imati gradonačelnika i tri zamjenika. Naime, sindako i dva dogradonačelnika birat će se neposredno s kandidacijske liste, dok će talijanska manjina na posebnom listiću birati svog vicesindaka.

Bila je to jedina točka koja je odrađena na sinoćnjem umaškom Gradskom vijeću, jer su vijećnici tražili dodatne točke dnevnog reda, ali kako materijali nisu bili spremni, dogovorili su da će se sve ostalo odraditi za sedam dana.

Opozicija nije htjela na početku odraditi ništa sinoć, ali nakon više pauza klubova vijećnika, a onda i kratkog sastanka predstavnika svih stranaka, objašnjeno im je da je 28. veljače bio zadnji dan za usklađenje Statuta s novim zakonskim odredbama, koje su omogućile da Talijani imaju svog, trećeg dogradonačelnika.

- Zakon o lokalnoj samoupravi propisao je dva zamjenika u gradovima do 10.000 stanovnika, a za one gradove i općine u kojima je postotak nacionalne manjine veći od 15 posto, potrebno je da Talijan ima svog zamjenika.

U Umagu Talijana ima nešto manje od 15 posto, pa nemaju pravo na zamjenika iz manjine. No, zbog zaštite manjine i tradicije predložili smo da statutarnu izmjenu, pa će se ipak jedan dogradonačelnik birati iz manjine. Ako to ne stupi na snagu 1. ožujka, to znači da Talijani neće imati svog zamjenika sindaka, objasnio je pročelnik za društvene djelatnosti Niko Čančarević.

Opozicija je tražila odgodu vijeća od sedam dana jer su pokušali u dnevni red staviti točke na kojima bi raspravljali o natječajima za prodaju i zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a koje su skinute s dnevnog reda vijeća od prije dva mjeseca. No, gradonačelnika Vilija Bassanesea nije bilo na sjednici, kao ni Paola Dragana koji je u gradskoj upravi zadužen za sektor poljoprivrede, pa nije bilo moguće pripremiti materijal, niti dobiti odgovore na pitanja.

Nakon gotovo sat i pol burne rasprave, prepucavanja i svađa uspjeli su prihvatiti taj dnevni red, a onda su još pola sata raspravljali o statutarnim izmjenama. Nastavak slijedi idući tjedan. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter