Umag: Staracki dom nema srece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pode li sve po planu, gradnja umaškog doma za starije i nemocne trebala bi se nastaviti nakon turisticke sezone, naveli su gradski dužnosnici ove subote pred više od stotinu umirovljenika, koliko ih se odazvalo pozivu na rucak i obilazak nedovršene zgrade koju u ovom trenutku cine goli zidovi i krov, a koja ce jednoga dana biti suvremeno opremljeni dom za oko 120 ljudi.

Investicija se procjenjuje na 37 milijuna kuna, pri cemu bi oko 25 milijuna otpalo na gradnju, a ostatak na opremanje. Dom bi se, prema vrlo slobodnim procjenama, mogao otvoriti krajem 2012. ili pocetkom 2013. godine. Posao vodi gradsko poduzece Komunela te je vrlo izvjesno da ce troškove u cijelosti snositi gradski proracun kroz iducih nekoliko godina.

- Nitko nas nece sufinancirati, jer smo proglašeni najrazvijenijim gradom u Hrvatskoj, i svi misle da imamo novca napretek. Medutim, i nemamo ga toliko, potrošen je kako je potrošen. Ovdje se radi o pet milijuna eura, što je godišnji proracun Novigrada ili Buja. Investiciju takvih razmjera ne može lako izdržati nijedan grad u Hrvatskoj, rekao je gradonacelnik Vili Bassanese.

Osim što su u financijskom smislu velik zalogaj, radove je pratila i prilicna kolicina loše srece. Zapoceti na proljece 2008., posustali su prošle godine zbog smrti vlasnika tvrtke Umag gradnja, kojoj je gradevinski dio posla povjeren za 24 milijuna kuna. Buduci da ga tvrtka više ne može dovršiti, direktor Komunele Adriano Juriševic je kao iduci korak najavio raskidanje ugovora, a potom i odabir novog izvodaca, što ce potrajati nekoliko mjeseci buduci da treba revidirati troškovnik i iznova provesti postupak javne nabave.

Umag gradnji je za dosad odradeni posao placeno nešto više od šest milijuna kuna, dok je s tvrtkom Akos, podizvodacem Umag gradnje u ovom poslu, Komunela krajem lanjske godine ugovorila izgradnju krova za 1,4 milijuna kuna, što je odradeno i placeno.

Gradski vijecnik i šef umaškog HSU-a Marino Kocijancic okupljenima je porucio da lokalne vlasti ipak nastoje osigurati umirovljenicima ono na što imaju pravo, dok gradonacelnikov zamjenik Veljko Ivancic smatra da velik broj prisutnih na druženju jasno pokazuje interes i potrebu Umaga za domom za starije i nemocne.

Zgrada buduceg doma ima prizemlje i dva kata te tlocrtnu površinu od oko 1,4 tisuce kvadrata. Smještena je u zoni Komunela Potok, na parceli od cetiri i pol tisuce kvadrata. Bit ce opremljena ambulantom i udovoljavati najvišim standardima, na stalni smještaj moci ce primiti oko stotinu ljudi, dok je planirani kapacitet poludnevnog boravka maksimalno 24 osobe.

Minutom šutnje pocast je odana lani preminulom gradskom vijecniku i jednom od osnivaca umaškog HSU-a Atiliju Gambocu, koji je gotovo do posljednjeg dana neumorno ustrajao na tome da Umag dobije dom za starije osobe.


Podijeli: Facebook Twiter