Umag: Sportom do turizma koji traje cijelu godinu

Ministar Željko Jovanović u Umagu otvorio manifestacije Umag sport i Umag Floria (J. PREKALJ)
Ministar Željko Jovanović u Umagu otvorio manifestacije Umag sport i Umag Floria (J. PREKALJ)

- Sajam sporta vrlo je važan događaj za Umag, grad koji živi sportskim i zdravim životom. Čestitam gradonačelniku na viziji koja govori o tome da će Umag uskoro postati jedan od najvećih sportskih zona na Mediteranu i time produžiti turističku sezonu na 365 dana u godini. To ne znači samo više sporta nego i više radnih mjesta i bolji i kvalitetniji život. Ministarstvo će pomagati kroz mjere Zakona o sportu, ali i uključivanjem u različite fondove iz kojih se mogu sufinancirati sportske aktivnosti i sportska infrastruktura u cijeloj Hrvatskoj, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na današnjem otvorenju 3. sajma sporta i slobodnog vremena Umag sport i 16. sajma cvijeća Umag Floria, koji se održavaju na Novoj obali.

Gradonačelnik Vili Bassanese, govoreći sportskoj zoni u Umagu, rekao je da će se ona protezati na pedesetak hektara, za što su osigurali prostornoplansku dokumentaciju i počeli radove na novom nogometnom kampusu koji će sadržavati pet nogometnih igrališta te dodatnu dvoranu s potrebnom infrastrukturom.

- Želja nam je izgraditi nogometno igralište koji će se koristiti i za druge sportove. Jedno nogometno igralište pustili smo u pogon prije dva mjeseca, radimo na drugima, a dovršetak cijelog projekta predviđen je za 12 godina. To je otvorenje novog procesa, novog načina ponude, to je spoj turizma i sporta kroz cijelu godinu, rekao je Bassanese.    

Oba sajma ove godine imaju 110 izlagača, iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Švedske, što je 10 posto više nego lani, a prostiru se na 1.800 kvadrata. Vještine u aranžiranju cvijeća prikazuje i 13 strukovnih škola u šatoru, dok se na otvorenom dijelu na obali nalaze izlagači trajnica i ljetnica. Sportska natjecanja okupljaju više od 1.500 sudionika u karateu, odbojci, rukometu, jedrenju, golfu, zumbi… Osim stručnih predavanja o sportu i flori, otvoren je i Business otok za kontakte između sportskih udruga Hrvatske, Slovenije i Italije. Pokrovitelj sajma je Grad Umag, a organizator i tehnički realizator poduzeće Komunela.

Nagrade za male rukometaše

Ministar Jovanović na sajmu je dodijelio priznanja malim umaškim rukometašima koji su se nedavno vratili s natjecanja u Karlovcu gdje su se natjecale ekipe iz cijele Hrvatske. Djevojčice iz ženskog rukometnog kuba Umag sa trenerima Jelenom Vidović i Draganom Rajićem osvojile su prvo mjesto u mini rukometu, dok su dečki iz muškog rukometnog kluba Umag 2003. godište osvojili drugo mjesto u svojoj kategoriji. Njhovi treneri su Goran Sinčić, Robert Ipša i Renato Dizdar.

Umag domaćim svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku

Na sajmu sporta gradonačelnik Vili Bassanese i Damir Radeljić, izvršni direktor Hrvatskog saveza odbojke na pijesku, potpisali su ugovor o održavanju svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku U 21 na kojem će se natjecati 64 muške i ženske ekipe iz cijeloga svijeta. Turnir će se od 19. do 23. lipnja ove godine održati na stadionu ATP Stella Maris. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter