Umag slavio uz klape i slastice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umageži su proteklih dana proslavili dan svetog Pelegrina, zaštitnika svog grada, raznolikim programom koji je zakljucen svetom misom i puckom feštom u mjestašcu koje nose njegovo ime.

Tako je održan prvi medunarodni slasticarski kup «Sveti Pelegrin» na kojemu je sudjelovalo devet mladih natjecatelja profesionalaca iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, sa svojim pomocnicima. Pažnju Umageža i njihovih gostiju za tili su cas privukle atraktivne izložene kreacije – svecane torte, kolaci od jagoda i skulpture od cokolade, šecera, marcipana i drugih sastojaka, pripremljeni u kuhinji hotela Sipar.

U sve je tri kategorije najuspješnija bila ukupna pobjednica kupa, slovenska predstavnica Alma Rekic iz hotela Park na Bledu. Srebro je pripalo Nermi Proho iz sarajevske slasticarnice Palma, a bronca Sanji Grahek (pomocnica Marina Milohanovic) iz poreckog hotela Valamar Rubin.



Posebnu je atrakciju okupljenima priuštio Miro Rismondo, sušef kuhinje ljubljanskog Grand hotela Union, koji je kocku leda od 150 kilograma vještim rukama, uz pomoc flekserica i turpija, pretvorio u orla. Ovakve skulpture, kako je objasnio, oblikovane su od kompaktnog leda proizvedenog u posebnim strojevima i na temperaturi od dvadeset stupnjeva celzijusa mogu izdržati više od osam sati. Puno, puno manje trajali su izloženi kolaci za ciju se degustaciju strpljivo cekalo u redu!



Mnogobrojna se publika okupila i u gradskoj kazališnoj dvorani na sedmom susretu klapa Sveti Pelegrin, tražeci mjesto više i ne štedeci na srdacnim aplauzima i ovacijama. U odlicnoj je atmosferi led probila ženska klapa Rožice iz Šapjana blizu Opatije, a zatim su se u stalnom krešendu pred mikrofonima izmjenjivali njihovi muški kolege - Vincace iz Novog Vinodolskog, Pinguentum iz Buzeta, Grdelin iz Zagreba te Lungomare, predstavljena kao umaški glazbeni biser koji ove godine slavi dva desetljeca postojanja.



Uslijedila je prava poslastica za ljubitelje skladnih glasova i sentimenta u melodiji – popularna šibenska klapa Maslina koja je, pojacana sviracima, ovom prigodom prvi put gostovala u Umagu.Cijela je dvorana gotovo od pocetka do kraja njihovog mini koncerta pjevala i pljeskala, vrhunaca je bilo nekoliko, no najupecatljiviji su bili njihov hit «Da te mogu pismom zvati» i bezvremenska «Konoba».


Podijeli: Facebook Twiter