Umag se uknjižio na nekretnine Istraturista?

Grad Umag postao vlasnik i ATP-ovog stadiona? (M. MIJOŠEK)
Grad Umag postao vlasnik i ATP-ovog stadiona? (M. MIJOŠEK)

Hotelijerska kuća Istraturist opet je, kao stalni kamen spoticanja, bila na tapetu Gradskog vijeća Umaga: ovoga je puta deset vijećnika (sedmero iz IDS-a, dvojica iz HDZ-a i nezavisni Danilo Latin) potpisalo službeni zahtjev predsjedniku vijeća da sazove tematsku sjednicu o odnosima između Grada i tog poduzeća. Također, kako je prenio nakon kratke stanke predsjednik Kluba vijećnika IDS-a Daniele Fattor, zaprijetili su da više neće dolaziti na vijeća, a sve dok se ta tematska sjednica, koja se mora sazvati u roku od dva tjedna, ne odradi. To bi stvorilo probleme, jer njih desetero predstavljaju većinu u vijeću.

Okidač tog ultimatuma bio je materijal koji su prezentirali gradonačelnik Vili Bassanese i v.d. pročelnica pravnog odjela Maja Galović, kojim su informirali da se Grad tijekom kolovoza i rujna uspio uknjižiti na 80 nekretnina u Katoru, Bašaniji i Stella Marisu. To su vijećnici osporili, dokazavši izvacima iz zemljišnih knjiga da se Grad u nekoliko slučaja upisao zapravo na nesporno vlasništvo Istraturista, pa čak i na pomorsko dobro. Također, vijećnici su obavijestili da se Državno odvjetništvo na te sporne uknjižbe žalilo i to u vidu zabilježbi upisalo u zemljišne knjige, za što su gradonačelnik i pročelnica izjavili da nisu znali.

Ono što brine deset vijećnika jest kako to da se Istraturist na sve to nije očitovao. Nejasno im je i kako je Općinski sud u Bujama to dozvolio, s obzirom na to da njegov zemljišnoknjižni odjel ima knjigu pretvorbe tog hotelijera. Ostali su bez konkretnih odgovora.

- Grad se uknjižio na Istraturistovu imovinu, primjerice na teniski stadion u Stella Marisu (k.č. br. 1294 k. o. Umag), gdje se održava ATP turnir. Taj je objekt prilikom pretvorbe ušao u temeljni kapital hotelijera i stoga je uknjižba Grada nemoguća. Protivna je i mišljenju DORH-a, od kojeg se može očekivati žalba. Pitamo se nakon ovoga postoji li neki tajni dogovor između Grada i Istraturista, riječi su HDZ-ovca Jurice Šiljega.

Osim stadiona, vijećnici su pod "nevjerojatno" naveli još, među ostalim, i restoran u naselju Polynesia, pa čak i 30 bungalova, odnosno istarskih vila u Stella Marisu, što je Grad sad objavio svojim vlasništvom, iako se radi o Istraturistovoj imovini.

Galović je ustvrdila da su uknjiženi tereni koji nisu bili procijenjeni u fazi privatizacije te da je uvjerena da sud ne bi dozvolio uknjižbu na tuđem vlasništvu. Gradonačelnik je pak kazao da im zakon omogućuje uknjižbu turističkog zemljišta, a o čemu ne odlučuje gradska uprava, nego sud.

Spor s Teamom Čakovec okončati s 3,2 milijuna kuna

Nakon duge rasprave umaški su vijećnici uz dva glasa protiv usvojili prijedlog gradonačelnika da se prihvati sudska nagodba i time napokon okonča višegodišnji spor s tvrtkom Team Čakovec (ranije Građevinar). Time će se iz proračuna, umjesto 6,3 milijuna koliko je iznosilo potraživanje tog poduzeća prije mjesec dana, isplatiti 3,16 milijuna kuna, u tri jednaka obroka. Prvi će se Teamu Čakovec isplatiti do 31. prosinca ove, drugi do 30. lipnja iduće godine, a treći do zadnjeg dana 2013. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter