Umag se uknjižio, Istraturist podnosi žalbe

Teniski stadion ATP-a (M. MIJOŠEK)
Teniski stadion ATP-a (M. MIJOŠEK)

Grad Umag se, kako je na prvom dijelu sjednice u utorak vijećnike informirao gradonačelnik Vili Bassanese, uknjižio na 80  nekretnina u Stella Marisu, Katoru i Bašaniji. Neke od njih su imovina kojom raspolaže Istraturist, odakle smo i dobili komentar ovog slučaja:

- Istraturist je zaprimio rješenja o uknjižbi Grada Umaga na veći broj katastarskih čestica koje temeljem Zakona o turističkom zemljištu predstavljaju turističko zemljište. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je da je na navedena rješenja Državno odvjetništvo podnijelo žalbe te da nema zakonske osnove da se Grad knjiži na te čestice bez prethodno provedenog postupka propisanog Zakonom o turističkom zemljištu, navode iz Ureda uprave te umaške hotelijerske kuće.

- U dijelu parcela na kojima se Grad uknjižio postoji dio nespornog vlasništva Istraturista. Rješenja o uknjižbi prava vlasništva postat će pravomoćna tek nakon isteka roka za podnošenje žalbe, pa su u navedenom postupku uknjižbe još nepravomoćne, objašnjavaju u Istraturistu.

Podsjetimo, tu novouknjiženu imovinu Grada predstavili su vijećnicima gradonačelnik Vili Bassanese i v. d. pročelnica pravnog odjela Maja Galović, kazavši da se Grad tijekom kolovoza i rujna uspio uknjižiti na 80 nekretnina, odnosno na turističko zemljište koje nije bilo procijenjeno u fazi privatizacije. Međutim, vijećnici su taj popis katastarskih čestica istražili i dokazali da se Grad u nekoliko slučajeva "intavolao" na vlasništvo Istraturista, pa čak i na pomorsko dobro. Primjerice, Grad je "prisvojio" ATP-ov teniski stadion, restoran u naselju Polynesia, pa čak i 30 bungalova, odnosno Istarskih vila u Stella Marisu. Obavijestili su i to da se Državno odvjetništvo na te sporne uknjižbe žalilo i to u vidu zabilježbi upisalo u zemljišne knjige.

O svemu tome gradonačelnik i pročelnica nisu imali pojma. Ustvrdili su da o uknjižbama odlučuje sud, a ne Grad i dodali su kako su uvjereni da sud ne bi dozvolio uknjižbu na tuđoj imovini.

Iako su u utorak navečer umaški vijećnici nakon duge rasprave usvojili prijedlog da se prihvati sudska nagodba i time napokon okonča višegodišnji spor s tvrtkom Team Čakovec (ranije se zvala Građevinar) i da joj se, umjesto 6,3 milijuna koliko je iznosilo potraživanje tog poduzeća prije mjesec dana, isplati 3,16 milijuna kuna, od toga, izgleda, neće biti ništa. Naime, na drugom, preksinoćnom dijelu sjednice rebalans proračuna dobio je samo sedam (SDP-ovih) glasova "za" od prisutnih 16 vijećnika. (Tanja KOCIJANČIĆ)

CIJELI IZVJEŠTAJ PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter