Umag: Sanacijom odlagališta do zdravijeg okoliša

Pretovarna stanica i sortirnica otpada Donji Picudo
Pretovarna stanica i sortirnica otpada Donji Picudo

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese potpisali su odluku o financiranju sanacije odlagališta otpada Donji Picudo - Istok.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Grad Umag osigurali su 14,62 milijuna kuna, zapravo 85 posto sredstava potrebnih za sanaciju spomenutog odlagališta, a preostalih 2,58 milijuna kuna osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zahvaljujući čemu je Umag postao prvi grad u Istri koji je dobio ukupno 17,2 milijuna kuna ili sav iznos za pokriće troškova sanacije odlagališta neopasnog otpada.

- S obzirom na to da su sanacije odlagališta financijski zahtjevni projekti te bi to značajno opteretilo proračune gradova i općina koje ih provode, osigurali smo im 100 posto sredstava iz EU-fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovime ćemo za gotovo 13.500 stanovnika Umaga osigurati čist i zdrav okoliš, a time i veću kvalitetu života, rekao je ovom prigodom Hrvoje Dokoza prenoseći gradonačelniku Umaga Viliju Bassaneseu poziv za dostavu projektnog prijedloga za sanaciju odlagališta Donji Picudo - Istok.

- Sanacijom odlagališta uvelike će se smanjiti negativni utjecaji otpada na okoliš i zdravlje građana Umaga, a odlagalište će se dovesti u stanje prihvatljivo za okoliš. Zahvaljujemo Ministarstvu i Fondu koji su svojim radom osigurali financiranje sanacije odlagališta otpada Donji Picudo - Istok, na zadovoljstvo svih građana, rekao je Vili Bassanese.

- Da bi se uspostavio cjelovit sustav gospodarenja otpadom, Fond je osim sanacije ovog odlagališta s 10,5 milijuna kuna sufinancirao izgradnju umaške pretovarne stanice i sortirnice koja je prošle godine otvorena u Donjem Picudu. Završetak sanacije odlagališta otpada Donji Picudo - Istok predviđen za kraj sljedeće godine, nakon čega će se cijeli prostor hortikulturno urediti, dodao je Sven Müller. (M. RIMANIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter