Umag: S Dvorca ni cigla još nije skinuta

Bespravni objekt Dvorac u Stella Marisu (M. MIJOŠEK)
Bespravni objekt Dvorac u Stella Marisu (M. MIJOŠEK)

Novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama omogućio je vlasnicima objekata koji imaju pravomoćna rješenja o rušenju da do kraja ovog mjeseca podnesu zahtjev za legalizaciju, što se, u slučaju Umaga, odnosi i na nekadašnji ugostiteljski lokal Dvorac u Stella Marisu, koji takvo rješenje ima već pet godina!

Premda bi se to moglo shvatiti da će se Dvorac spasiti od naleta bagera, iz Grada Umaga uvjeravaju da će se njegovo rušenje dogoditi kad-tad, jer, osim što je podignut na gradskom zemljištu, u nedavno usvojenom Urbanističkom planu uređenja "Sportski centar Umag" na njegovom mjestu predviđen je bazenski kompleks, koji je Umaštini prijeko potreban.

To nije prvi put da se taj odavno zatvoreni lokal, smješten na vrlo atraktivnoj poziciji blizu mora na plaži Vila Rita, spominje u medijima. Bivši ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a sada ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je ljetos prilikom posjeta Umagu da će se bespravno izgrađeni objekti u Hrvatskoj početi rušiti u rujnu. Tom je prigodom izdvojen upravo Dvorac i to na zahtjev Grada koji u toj zoni planira niz razvojnih projekata, ali rujan je prošao i stigao je prosinac, a da s njega nije skinuta ni cigla.

Jedina novost u toj priči jest što će se proces uklanjanja znatno odužiti, a sve zbog tog novog zakona koji nudi mogućnost legalizacije i građevinama koje su odavno trebale nestati iz prostora. Umaški dogradonačelnik Mauro Jurman kaže da je ta odredba zakona nonsens, posebice u ovom slučaju kada je objekt izgrađen na tuđem zemljištu.

Vlasnik Dvorca najavio je nadležnom gradskom odjelu da će podnijeti zahtjev za legalizaciju, ali, veli Jurman, Grad ga sigurno neće odobriti, jer im je u interesu da se zgrada ukloni.

- Zbog utvrđene nezakonite gradnje građevinski inspektor rješenjem je naredio investitoru, tvrtki Simply iz Umaga, uklanjanje građevine. Ministarstvo je počelo s izvršenjima inspekcijskih rješenja koja su donesena zbog bespravne gradnje nakon 21. lipnja 2011., kako je i najavilo. Trenutno se izvršavaju rješenja o uklanjanju na području Koprivnice i Zagreba. Uklanjanje divlje gradnje provodi se sustavno, prema planu i programu rada inspekcije. Provođenje prisilnih izvršenja inspekcijskih rješenja nastavit će se i dalje.

Ove godine na području Istre uklonjeno je 27 bespravnih objekata, odgovor je glasnogovornice Ministarstva graditeljstva Đurđice Čočić na upit zašto ta zgrada, iako je najavljeno, još nije srušena.

Iz Grada su poručili da jedino što mogu jest prijaviti svu nelegalnu gradnju, što su i učinili, ali da postupak rušenja provodi nadležno ministarstvo. K tomu, Grad Umag je u proračunu za 2013. za rušenje bespravnih građevina osigurao 85.000 kuna.

- Prilikom posjeta ministra Umagu obećano je da će se Dvorac ukloniti u što kraćem roku, tj. nakon turističke sezone. Čekali smo da se to dogodi, ali nažalost nije. Novi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama sada nam donosi samo poteškoće, jer će se postupak odužiti. Gradski ured neće vlasniku Dvorca izdati rješenje o izvedenom stanju, pa će se nakon te odbijenice on sigurno žaliti Ministarstvu graditeljstva, objasnio je Jurman. (Piše Tanja KOCIJANČIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter