Umag: Romantične note baroknog ansambla

Hrvatski barokni ansambl u umaškoj crkvi
Hrvatski barokni ansambl u umaškoj crkvi

Hrvatski barokni ansambl, specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama, nastupio je u umaškoj župnoj crkvi.

Koncert je održan u sklopu ljetnog programa Umag(o) classica, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić", u kojem se predstavljaju glazbenici klasičnog glazbenog izričaja.

Taj ansambl najznačajniji je u zemlji, utemeljen je 1999. i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije, instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe. Redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala, poput Varaždinskih baroknih večeri, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Korkyra Baroque Festivala, Osorskih glazbenih večeri, Histria festivala, Organum Histriae, Koncerata u Eufrazijani, Rovinjskog glazbenog ljeta i brojnih drugih u zemlji i inozemstvu.

Umjetnička voditeljica ansambla je renomirana violinistica Laura Vadjon, dok je predsjednik Hrvatskog baroknog ansambla dirigent Saša Britvić.

Hrvatski barokni ansambl dobitnik je diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002.

Umaškoj su se publici ovi daroviti glazbenici predstavili svojim programom "L'amor tendre, l'amor cruel", a izveli su djela velikih glazbenih stvaratelja 18. stoljeća, kao što su Jean-Philippe Rameau, Michel Pignolet de Monteclair, Francois Couperin i Francois Collin de Blamont. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter