Umag: Razvijati biciklistički i javni promet

Umag
Umag

Studija održivih oblika prometovanja Grada Umaga i lokalnog plana održive mobilnosti, čija je izrada naručena u sklopu provedbe projekta Adria.MOVE IT!, predstavljena je u gradskoj vijećnici. Navedeni projekt sufinancira se iz EU-ovog pretpristupnog programa IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme 2007.-2013.

Provedba programa počela je, kako doznajemo iz umaške gradske uprave, u ožujku 2011. i trajat će do ožujka 2014. Ukupna vrijednost projekta za Umag iznosi 303.769 eura, od kojih će se iz fondova EU-a financirati do 85 posto opravdanih troškova, dok će se ostatak pokriti iz gradskog proračuna.

Pored Umaga u projektu sudjeluju partneri - priobalni gradovi jadranske regije koji imaju probleme s prometovanjem u zbijenim povijesnim jezgrama. To su općine Piran, Lopar i Kotor te gradovi Novigrad i Dubrovnik. Cilj projekta je promicanje održive mobilnosti u priobalnim mjestima te razvoj i provedba rješenja za održivu mobilnost u partnerskim gradovima i općinama.

O projektu su govorili predstavnici stručnog tima izrađivača s Fakulteta prometnih znanosti - Marko Šoštarić, Marko Ševrović i Marjan Jakovljević. Naveli su da su tijekom analize postojećeg prometnog sustava u Umagu utvrdili osnovne nedostatke i prikupili podatke kojim će modelirati sustav, a to su razvoj biciklističkog prometa, javnog gradskog i prigradskog prijevoza cestom i morem i unaprjeđenje sustava parkiranja na periferiji, doznajemo od projektne koordinatorice iz Grada Umaga Vide Ferlin.

Ugovor za izradu studije održivih oblika prometovanja i lokalnog plana održive mobilnosti za Umag sklopljen je prošle godine s Fakultetom prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a obuhvaća izvršenje usluga planiranih u radnim paketima projekta, kao što su analiza i razvoj modela sustava održivog gradskog prijevoza, poticanje održive mobilnosti na području projekta i konzultacije sa sudionicima u prometu. Ta je dokumentacija, kako ističu u Gradu, izrađena tako da se može iskoristiti za prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz fondova EU-a u budućnosti. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter