Umag: Raste broj nezaposlenih

Traži se bilo kakav posao (M. ANGELINI)
Traži se bilo kakav posao (M. ANGELINI)

Kako se bliži kraj godine, uz rast potrošačke groznice, nažalost raste i broj nezaposlenih. Mnogi se snalaze kako znaju, pa primjerice Bujštinu, zbog blizine granice sa Slovenijom i Italijom, već desetljećima spašava rad "preko". Puno njih to ne može, pa se u centru grada, na pročeljima zgrada, vrlo često znaju vidjeti oglasi onih koji traže posao čišćenja po kućama, čuvanja djece, popravka informatičke opreme…

Posljednjeg dana listopada u Umagu je bilo 535 nezaposlenih od ukupno 931 na cijeloj Bujštini, a podatke za studeni još se obrađuju. Nakon Umaga najviše nazaposlenih bilo u Bujama (165) i Novigradu (148), što pada paralelno s brojem stanovnika.

Grožnjan i Oprtalj su imali 19 i 16 nezaposlenih, od kojih su skoro sve žene, dok je u općini Brtonigla bilo nešto više - ukupno 48, od kojih su 16 bile žene. U rujnu je 611 stanovnika tražilo posao, od kojih su nešto više od polovice bile žene. Umag ih je tad imao 331, Buje 114, a Novigrad 106. U srpnju i kolovozu broj ukupno nezaposlenih na području tih tri grada i tri općine bio je sličan - 482, odnosno 486. Od toga ih je u Umagu bilo oko 250.

Kako doznajemo od rukovoditeljice HZZ-ovog odjela za analitiku, statistiku i informatiku Irene Peruško-Skoko iz Područne službe Pula, turistička djelatnost spašava situaciju. Kaže da je maksimalna nezaposlenost uvijek u veljači, nakon što se iskoriste svi radni sati, odnosno nakon što bez posla ostane dio sezonaca koji imaju angažmane za Novu godinu. Tako je broj nezaposlenih na Bujštini u tom mjesecu ove godine bio čak 1.146, od kojih su 633 bile žene.

Umag je tad brojio 674 osoba bez posla, među kojima je bilo 370 žena. Zapošljavanje kreće u ožujku (što ovisi o datumu Uskrsa), pa je tako broj pao u svibnju kada je u evidenciji HZZ-a bilo 646, odnosno 512 nezaposlenih u lipnju. Pad tog broja traje do kraja kolovoza, odnosno do sredine rujna. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter