Umag: Publika bira dobitnika titule ATP vina

Skrivene čari istarskih vina na ATP gourmetu
Skrivene čari istarskih vina na ATP gourmetu

Usporediti bistroću istarskih malvazija, ružičastu boju rosea, uživati u cvjetnim mirisima iz momjanskog muškata i upoznati odlične okuse odležanih terana – sve će to biti moguće na umaškom teniskom ATP turniru, točnije na „Skrivenim čarima istarskih vina“, iliti vinskim degustacijama koje će se svake večeri od 21 do 22 sata odvijati u sklopu Istria Gourmet Festivala. To su besplatne, stručno vođene vinske degustacije, započete prošle godine, tijekom kojih će ljubitelje dobre kapljice u skrivene vinske čari voditi poznati i proslavljeni sommlier Sandi Paris. Nakon svakodnevnih degustiranja i ocjenjivanja izgleda, mirisa i okusa odabrat će se jedno vino. Proglašenje pobjednika, koji će osvojiti titulu ATP vina, zakazano je za nedjelju, na dan finala, a nagradu će vinaru s najviše bodova uručiti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

„Skrivene čari istarskih vina“ svečano su predstavljene u nedjelju, a tom su se prigodom kušali pjenušci domaćih proizvođača Kabole, Peršurića, Veralde, Franca Armana, Trapana i drugih.

- Naši domaćini uvijek traže dobra vina, tražili su i dobili brak ljubavi između Vinistre i ATP-a, što je odličan spoj sa sportskim i ostalim programom na turniru. Svima želim puno ugodnih trenutaka na degustacijama, istaknuo je na prezentaciji „Skrivenih čari istarskih vina“ predsjednik Vinistre Ivica Matošević.

Budući da je u tome partner Hrvatski sommelier klub, njegov predsjednik Franko Lukež istaknuo je da su se prošle godine s radošću odazvali pozivu organizatora da sudjeluju na manifestaciji. Njihova je udruga, kazao je, posvećena vinu i kulturi stola, ali i obučavanju o držanju čaša, hrani s kojim se pojedino vino sljubljuje i terroiru.

Kako će to sve izgledati objasnio je Paris, kazavši da će svake večeri ocjenjivati tri vina po principu „blind testinga“. Publika neće znati čije vino kuša, a usput će naučiti kako se drži čaša, da okus u ustima traje sedam sekundi i još štošta. Zatim će svoje doživljaje pretvoriti u ocjene na posebnom listiću. Posjetitelji će svake večeri odabrati najbolje vino, a broj bodova odlučit će o vinu koje će na kraju na pobjedničko postolje.

U ponedjeljak, prvi dan „Skrivenih čari istarskih vina“, tema je  rose', a ocjenjuju se prošlogodišnji Cuj, Degrassi i Veralda. U utorak navečer na redu je muškat i to proizvođača Kozlovića, Kabole i Cuja, slijedi srijeda s mladom malvazijom – na stolu će se pred vinoljupcima „boriti“ Agrolaguna, Coronica i Benvenuti, dok su odležane malvazije Trapan Uroboros 2011., Kozlović Santa Lucia 2011. i Matošević Alba Robinia 2008. na degustaciji u četvrtak. Petak je dan za mladi teran i to iz lanjske berbe Franca Armana, Agrolagune i Cattunara. Posljednji dan vođenih degustacija, u subotu, tema će biti odležani teran, a natjecat će se Coronica Gran Teran 2008., Kabola 2009. i Degrassi teran 2008. U nedjelju će se proglasiti ATP vino, opet uz istarske pjenušce koji su izvan konkurencije za nagradu.

Zainteresirani za ove vođene degustacije moraju se svakoga dana najkasnije do 20 sati predbilježiti, jer broj mjesta je ograničen. Rezervacije se primaju do popunjenja mjesta i to na ulazu u zonu Istria Gourmet Festivala.

Na ATP-u premijera pjenušca Franca Armana

Malobrojni su proizvođači pjenušaca u Istri, a u nedjelju navečer na „Skrivenim čarima istarskih vina“ premijerno je predstavljen onaj od malvazije Franca Armana iz sela Narduči kod Vižinade. Za razliku od ostalih koji pjenušce proizvode klasičnom metodom fermentacije u boci, Arman se jedini odlučio za tzv. charmat metodu, što podrazumijeva fermentaciju u posebnoj cisterni na 5,5 bara.

- Pjenušac još nije gotov, punit ćemo ga za mjesec dana, a na tržištu bi trebao biti za oko mjesec i pola. Odlučio sam se za charmat metodu, jer je laganija od klasičnog načina i proizvod će biti prihvatljiviji za naše tržište. Ove smo se godine prvi put okušali s pjenušcem koji svojim voćnim okusom podsjeća na prosecco. Pjenušci još nisu toliko zaživjeli na našem tržištu, ali kultura potrošnje polako raste, za razliku od, primjerice, Italije, gdje se ta vrsta vina troši u ogromnim količinama, ispričao je Arman. (Tanja KOCIJANČIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter