Umag: Proslava Dana državnosti BiH

KUD Srna (T. K.)
KUD Srna (T. K.)

Umaško Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u suradnji s Vijećem te manjine Istarske županije obilježilo je u Umagu Dan državnosti Bosne i Hercegovine prigodnim programom.

Najprije je u Pučkom otvorenom učilištu održano predavanje na temu «Bosna jučer, danas, sutra…». Predavač je bio prof. dr. sc. Besim Spahić, komunikolog i redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, kojeg je publici predstavila predsjednica umaškog Vijeća bošnjačke manjine Alma Žepčan.

Prošlu subotu u Multimedijalnom centru POU-a predstavio se slikar i performer Muris Čorbić sa svojim prvijencem, knjigom «Lom duše». Tom je prigodom rečeno da sadržaj knjige nije samo lom duše i emotivno čišćenje autora, nego i cijele Bosne. Autor naime piše o patnjama duše i avetima prošlosti u radom obuhvaćenoj BiH, dok je u Rijeci i Hvaru našao nove sredine koje su ga prihvatile.

Istog je dana u kino dvorani učilišta održan kulturno-umjetnički program. Na početku je prisutne pozdravila Alma Žepčan, ponosna što je upriličena svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH, istaknula je da je 1. ožujka 1992. godine 64,31 posto građana te države potvrdno odgovorilo na referendumsko pitanje «Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BIH – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Čestitke su im uputili gradonačelnik Vili Bassanese, te saborski zastupnik i predsjednik Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske Nedžad Hodžić koji je govorio o povijesnim događajima koji su prethodili donošenju odluke o raspisivanja referenduma 1992.

U programu su nastupili KUD Bujštine Srna, virtuoz na harmonici Samir Nurkić, sevdalinke su otpjevali Sead Kotorić i Šejla Kotorić, a na kraju je prisutne nasmijao komičar i glumac Zlatan Zuhrić Zuhra. Druženje se nastavilo uz bogatu trpezu bosanskih delicija. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter