Umag: Propala prodaja kasina Solei

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ni na drugoj javnoj dražbi koncem tjedna na Opcinskom sudu u Bujama nije bilo zainteresiranih za kupnju zgrade kasina Solei u umaškom turistickom naselju Katoro, vrijedne desetak milijuna eura. Naime, kasino je u sijecnju ove godine zatvorio svoja vrata.

Kako doznajemo od glasnogovornice suda sutkinje Slavice Tomac-Ciric, obustavili su ovršni postupak jer su za to steceni zakonski uvjeti. Najavila je da se ocekuje da ce se zbog toga ovrhovoditelji, a radi se vecinom o radnicima koji potražuju svoje neisplacene place i ostala davanja u visini od oko cetiri milijuna kuna, vjerojatno žaliti, jer su predložili odgodu postupka.

Možebitne žalbe razmatrat ce drugostupanjski sud, koji bi mogao imati drukciji stav od bujskog. Dodala je da je u meduvremenu pokrenut stecajni postupak, koji bi mogao dodatno komplicirati stvari, dugo trajati i puno koštati. No, rješenje o stecaju još nije donijeto, što znaci da bi se postupak ovrhe mogao i ponoviti, ako se uvaže žalbe ovrhovoditelja.

Ako se to rješenje donese, pojasnila je Tomac-Ciric, ovršni ce se postupak prekinuti. Dode li do stecaja, nastat ce novi, ne tako mali dodatni troškovi, jer ce se iz stecajne mase najprije namiriti stecajni upravitelj i cijeli postupak vodenja.

Solei posjeduje i hotel Azur u Bujama, koji ce se takoder naci na javnoj dražbi, vjerojatno pocetkom iduce godine, premda tocan termin rocišta još nije zakazan. Glasnogovornica bujskog suda veli da bi se radnici i ostali vjerovnici nekoc uspješne kockarnice mogli eventualno namiriti u tom ovršnom postupku.

Podsjetimo, zbog ogromnih dugova prema brojnim fizickim i pravnim osobama prva ovrha za zgradu kasina, koja se nalazi na vrlo atraktivnoj poziciji uz more i prostire se na 11.323 cetvorna metra, bila je zakazana za 8. studenoga i to uz pocetnu cijenu od 72,5 milijuna kuna. Za drugo rocište najavljeno je da ce se cijena spustiti cak do trecine vrijednosti, ali ni to, ocito, nije privuklo potencijalne kupce.

Podsjecamo, ova kockarnica u vlasništvu tvrtke C-Umag pocetkom godine je zatvorena jer joj koncesija nije produžena na još pet godina.

Bez posla je tako ostalo 50-ak radnika, mahom Umažana, koji place nisu vidjeli od lanjskog kolovoza. Produženje koncesije odbijeno je zbog blokade racuna od lanjskog 30. rujna te nepravovremenih placanja doprinosa i ostalih davanja državi. Radnici su da bi namirili svoja potraživanja angažirali odvjetnike.


Podijeli: Facebook Twiter