Umag: Projekti vrijedni sto milijuna kuna

Radovi u Umagu
Radovi u Umagu

Trenutno su na području Umaga u tijeku ili će uskoro početi komunalne investicije "teške" stotinjak milijuna kuna, a radi se o gradnji plinske mreže vrijedne 50-ak milijuna kuna, Doma umirovljenika, kanalizacije, POS-ovih stanova, kružnih tokova i drugog, istaknuo je na konferenciji za novinare gradonačelnik Vili Bassanese, rekavši da je Umag trenutno najveće gradilište u posljednjih 20 godina.

Zajedno sa svojim zamjenikom, zaduženim za komunalne djelatnosti Maurom Jurmanom, nanizao je sve investicije, s naglaskom na, u dvije godine četvrti po redu montažni kružni tok, vrijedan 1,2 milijuna kuna, koji je na raskrižju Kolodvorske ulice i Špinela danas pušten u promet.

Jurman je najavio da bi nakon Nove godine trebala startati gradnja jedne od najvažnijih rotondi - one na raskrižju prema Bujama i Novigradu na ulazu u grad - koja će stajati oko 10 milijuna kuna i u cijelosti će je financirati Hrvatske ceste, što se, kako su rekli, nikad nije dogodilo u 20-togodišnjoj povijesti Umaga. Uz taj kružni tok Grad će investirati milijun kuna u uređenje okoliša. Slijede onda još dva montažna rotora - jedan će se za oko 1,5 milijuna kuna napraviti na skretanju za Kopar i Savudriju kod gostionice Kopar (natječaj za izbor izvođača radova otvoren do 11. prosinca), a drugi na ulazu u naselje Komunela, vrijedan milijun kuna.

Kada je riječ o gradnji kanalizacije, Bassanese je rekao da komunalno poduzeće 6. maj gradi trenutno za oko 9,5 milijuna kuna i to u Križinama, Špini, Savudriji, Volpariji i Riječkoj ulici u starom gradu. U taj je iznos uključena i izrada dokumentacija za projekt "Kanalizacija do svake kuće" koji obuhvaća 40 kilometara nove mreže. Sve te projekte s 90 posto financiraju Hrvatske vode.

U povijesnoj jezgri se, k tome, ulaže i u obnovu ostale infrastrukture - dovodi se gradski plin, elektroenergetski kablovi, nova vodovodna mreža i drugo. Spomenut je i Dom umirovljenika koji bi za korisnike trebao biti otvoren početkom 2014. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter