Umag: Predstavljena buduća sportska zona Humagum

Projekcija dijela buduće sportske zone u Stella Marisu (zelena boja), uz naselje Punta, prema moru 
Projekcija dijela buduće sportske zone u Stella Marisu (zelena boja), uz naselje Punta, prema moru 

Gradonačelnik Umaga i njegov zamjenik Vili Bassanese i Mauro Jurman te direktorica gradske Turističke zajednice Sanda Bravar Radizlović predstavili su danas buduću sportsku zonu Humagum, koja će "kreirati" motiv dolaska u Umag i kojom kane produžiti sezonu na 365 dana.

Ta će se zona, istaknuo je gradonačelnik, u konačnici prostirati na 285 hektara površine od naselja Punta prema Katoru i Zambratiji do zaleđa Crvenog Vrha.

- Zamišljena je kao mjesto cjelodnevnog boravka svih generacija, gdje će se osim 30-ak sportova zbog ostalih sadržaja pronaći zabava tokom cijelog dana. U dijelu te zone, na 37 hektara u Stella Marisu, koja već ima svu potrebnu dokumentaciju, krenulo se s izgradnjom kapitalnih infrastrukturnih sportskih objekata, istaknuo je gradonačelnik na prezentaciji.

Bassanese je rekao da je već počela izgradnja nogometnog kampusa koji će na kraju imati pet igrališta, prateću dvoranu i nogometni stadion, koji će se moći transformirati u dvoranu za najviše 3.000 gledatelja u kojoj će se igrati desetak sportova, od stolnog tenisa do borilačkih vještina i teretane.

Do kampusa planira se akvapark na pet hektara. U blizini postojeće sportske dvorane planira se izgraditi još jedna, polivalentna, na najmanje 8.000 četvornih metara, gdje će biti dva rukometna igrališta ili tri košarkaška, odnosno četiri odbojkaška terena te niz ostalih rješenja koja će se prilagođavati događanjima (kongresni centar, sajam sporta i ostale manifestacije ili koncerti).

Prva faza izgradnje sportske zone predviđa izgradnju bazenskog kompleksa zatvorenog i otvorenog tipa s nizom drugih sadržaja i nove teniske terene. Predviđen je i novi hotel.

Zona bi se razvijala u fazama i u konačnici bi sadržavala niz otvorenih prostora sa spravama i igralištima za razne sportove, skate-park te sve biciklističke, streljačke i aerobne sportove. Bit će tu i golf igralište s 18 rupa, kartodrom, autodrom i konjički centar za jahačke sportove.

Grad je paralelno pokrenuo izradu prostornoplanske dokumentacije kojom će se u Umagu odrediti zona za noćnu zabavu i razonodu. Kako je kazao Jurman, radi se o prostoru Stella Marisa i naselja Katoro-istok, gdje planiraju sadržaje koji će osigurati sve uvjete za noćni život, a što neće ometati boravak gostiju koji žele mir. Želja im je dostići tri milijuna noćenja upravo kroz spoj sporta, manifestacija i turizma, i to tako da ekonomsku dobrobit osjete svi koji su na bilo koji način vezani za turizam - od najvećih kompanija do svakog pojedinca.

Jurman je dodao da će to svakako Umagu donijeti i novi profil turista. Bravar Radizlović napomenula je da je razvoj segmenta sporta, a posebice tenisa, nogometa i biciklizma, pravi put. Naime, kako je pojasnila, Umag je prošle godine ostvario 60 posto više noćenja nego u 2011. upravo u ta tri segmenta.

Gradonačelnik je istaknuo da bi prvi dio od 37 hektara u Stella Marisu mogao biti u funkciji kroz četiri godine, a cijela bi zona mogla zaživjeti za deset do 12 godina. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter