Umag: Predstavljen vodič kroz prava iz soc. programa

(Kristina FLEGAR)
(Kristina FLEGAR)

Vodič o pravima iz socijalnog programa Grada Umaga, priređen na osnovu nove gradske odluke o socijalnoj skrbi i prvi takve vrste u Istarskoj županiji, na današnjoj su konferenciji za novinare u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" predstavili gradonačelnik Vili Bassanese, njegov zamjenik Niko Čančarević i v.d. pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc.

Zasad je tiskan u 1.500 primjeraka na hrvatskom i talijanskom jeziku, distribuiran će biti na frekventnim mjestima i poštom, a moguće ga je "skinuti" i na web stranicama Grada, kao i sve obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva.

- Cilj nam je upoznali građane sa socijalnim pravima koja u Umagu mogu ostvariti i kako to učiniti, od zajamčene minimalne naknade koju osigurava država, naknade za troškove stanovanja i ogrjeva, do smještaja u socijalne stanove i raznih oblika pomoći u sklopu predškolskog i školskog obrazovanja te njege za starije.

Za socijalne potrebe izvan standarda iz gradskog proračuna izdvajamo šest milijuna kuna godišnje. Djecu, kroz razne oblike potpora pratimo od rođenja do završetka školovanja, a odraslima nastojimo omogućiti sigurnost u trećoj životnoj dobi.

Umag je i dosad imao visoke standarde na područjima kulture, sporta, odgoja i obrazovanja te socijalne skrbi i zdravstva, a naš je stav da novac koji građani uplaćuju mora im biti u još većoj mjeri vraćen kroz zadovoljavanje javnih potreba. U vrijeme globalne gospodarske krize posebno pratimo povećane potrebe i zahtjeve za izdvajanja za socijalnu skrb, istaknuo je Bassanese.

Izvijestio je da je svakom novorođenčetu namijenjeno 1.500, umjesto dosadašnjih tisuću kuna, a godišnje ih se u Umagu rodi oko 150. Novost je i 500 kuna mjesečno za dojenčad tijekom prve godine života, ukoliko roditelji imaju niska primanja. Za obitelji u socijalnoj potrebi Grad u potpunosti pokriva boravak mališana u vrtiću, koji je besplatan i za četvrto dijete u obitelji.

Bassanese je podsjetio da ekonomska cijena vrtića iznosi tri tisuće kuna, od čega roditelji plaćaju 600 kuna (650 za jaslice), a ostatak, odnosno 80 posto Grad, što je najveći postotak u Hrvatskoj. Dodao je i da za funkcioniranje vrtića godišnje izdvajaju 17 milijuna kuna.

Svim osnovcima su namijenjeni besplatni udžbenici i produžen boravak, za potrebite i besplatni školski obroci, srednjoškolcima sufinanciranje školskog prijevoza, a u programu su i stipendije. Kazao je i da je Grad izgradio i financira rad Doma za starije te sufinancira boravak osobama s najmanje 25-godišnjim prebivalištem na umaškom području s 10 do 40 posto realne cijene.

Zasad je najmanji iznos koji umaški korisnici mjesečno plaćaju 3.900 kuna, a konačne iznose i mogućnosti tek treba utvrditi.

Čančar je objasnio da vodič predstavljaju u Domu jer će on imati značajnu ulogu u ostvarivanju prava poput nedavno aktivirane pučke kuhinje koja je ranije djelovala u suradnji s ugostiteljima i zasad je koristi sedam osoba, zatim buduće usluge pomoći i njege u kući, te dnevnog boravka s nizom aktivnosti i animacijom za starije.

Na tiskanje knjižice su Grad potaknule i promjene koje je donio novi Zakon o socijalnoj skrbi, rekao je Šmalc. (Kristina FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter