Umag: Poništen diskriminirajuci natjecaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poništen je natjecaj za popunjavanje deset radnih mjesta - cistacice, vozaca, šest ucitelja, knjižnicara i pedagoga - koji je raspisala umaška Talijanska osnovna škola "Galileo Galilei" i koji je zbog sumnje u diskriminaciju prošlog mjeseca podigao veliku medijsku prašinu.

Ispalo je greškom da se traži da cistacica i vozac školskog kombija budu talijanske nacionalnosti, za što se ispostavilo da je bila greška. No, taj je uvjet za ostalih osam radnih mjesta ostao na internetskim stranicama Zavoda za zapošljavanje.

Natjecaj je prošlog tjedna poništio Školski odbor, što nam je potvrdio njegov predsjednik i dogradonacelnik Mauro Jurman s obrazloženjem da nitko od prijavljenih nije ispunjavao tražene strucne uvjete. No, tim su cinom htjeli izbjeci i dodatne probleme.

"Tekst natjecaja koji je objavljen u Glasu Istre bio je tocan i takav cemo uskoro ponovno objaviti, a problemi su nastali jer je na internetskim stranicama pisalo da kandidati trebaju biti talijanske nacionalnosti. Toga više nece biti, pa cemo novim natjecajem dati mogucnost svima da se jave.

Postojeci djelatnici radit ce do kraja prvog polugodišta, ugovori ce im biti produženi za 60 dana, a nadamo se da cemo pred pocetak drugog polugodišta naci osobe s potrebnim strucnim kvalifikacijama", veli Jurman.

Prošli mjesec, kada su se svi mediji masovno bavili temom ovog natjecaja, predsjednik Školskog odbora kazao je da nema mjesta nikakvoj diskriminaciji niti se ikad nekog šikaniralo jer se u školi uvijek zapošljavalo i Hrvate.

Medutim, saborski zastupnik Furio Radin, komentirajuci zakonske odredbe o zapošljavanju u školama nacionalnih manjina koje nisu do kraja jasne, izjavio je tada da neku vrstu prednosti Talijani ipak imaju.

Dogradonacelnik Jurman informirao je takoder da je ravnatelj te škole Arden Sirotic obavio potrebnu, ranije nedostatnu, dokvalifikaciju svoje tehnicke struke pa sada ne postoje prepreke za njegov rad.

Sva potrebna dokumentacija dostavljena je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odakle nije stiglo ocitovanje prema kojem Sirotic ne bi mogao obavljati svoju uciteljsku i ravnateljsku funkciju, stoga ce na toj poziciji ostati do kraja svog mandata, saznali smo od dogradonacelnika.


Podijeli: Facebook Twiter