Umag: Pomidor odlične kvalitete, ali ga je malo


Ovogodišnje vremenske neprilike u svibnju i lipnju, najprije preobilne kiše, a onda i neuobičajeno niske temperature, značajno su utjecale na berbu rajčica na Umaštini, koja je trenutno u punom jeku, jer su podbacile rane sorte.

To je poljoprivrednicima u startu donijelo neprilike i smanjenje očekivanog prinosa, koji bi se trebao kretati između 6.000 i 7.000 tona – naravno, ako do kraja berbe, planirane do sredine rujna, ne bude još neugodnih meteoroloških iznenađenja, veli predsjednik umaške udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor Dario Makovac.

Ove je godine pod tom kulturom 170 hektara, od kojih je 150 na Umaštini, a ostalo na Puljštini, kaže Makovac. Srećom, obilje sunca tijekom srpnja i kolovoza donijeli su odličnu kakvoću plodova. Makovac spada u najveće proizvođače, a pod pomidorima ima 17 hektara.

- Očekivao sam prinos od 800 do 1.000 tona, a bit će možda 650 tona. S kvalitetom kasnih sorti zadovoljan sam, samo da se do kraja berbe ne desi tuča, veli čelnik Pomidora.

Njegov kolega Robert Sodomaco obrađuje 12 hektara i jako je razočaran ovom sezonom, jer je trebao imati pet hektara više. Nažalost, na proljeće ih je "progutala" poplava, nakon koje je zemlja bila neupotrebljiva za sadnju.

- Planovi su mi time totalno poremećeni. A sve sam već imao spremno – gnojivo, navodnjavanje kap na kap, sadnice, izoranu zemlju… U startu sam pretrpio gubitak od 10 tisuća eura. Trebao sam proizvesti 1.100 tona, kao i lani, a bit će tek 600 tona. A i cijena otkupa od 80 lipa po kilogramu nije se mijenjala već sedam godina, dok su troškovi proizvodnje u to vrijeme enormno porasli, priča Sodomaco.

- Prerada u tvornici počela je dva tjedna kasnije od očekivanog, 8. kolovoza, a trajat će do kraja berbe, tj. do 15. rujna, veli direktorica ovog pogona, jedinog u Hrvatskoj koji se bavi preradom rajčice, Marina Diminić Visintin. Zbog podbačaja ranih sorti na početku su dnevno prerađivali između 100 i 150 tona, dok su prekjučer preradili 260 tona. Njihov maksimum, koji se očekuje u iduća dva tjedna, jest dnevna prerada od 280 do 300 tona.

Zadovoljni su rajčicom jer je iznadprosječne kvalitete, visokog je postotka suhe tvari, što donosi bolju iskorištenost, doznajemo od direktorice. (T. KOCIJANČIĆ; snimila J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter