Umag pomaže poduzetnicima i zakupcima prostora

Poslovni prostori u starogradskoj jezgri u Umagu (V. HABEREITER)
Poslovni prostori u starogradskoj jezgri u Umagu (V. HABEREITER)

Šest mjera za poticanje poduzetništva, olakšice zakupcima gradskih poslovnih prostora te poticajne mjere za kupnju parcela u poduzetničkoj zoni Ungarija - glavne su to odrednice programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Umaga za ovu godinu, koje su danas na presici predstavili gradonačelnik Vili Bassanese te dogradonačelnici Mauro Jurman i Niko Čančarević.

Bassanese je rekao da su sredstva za direktnu provedbu programa osigurana u gradskom proračunu, i to ukupno 300 tisuća kuna, a dobiti ih mogu obrti i trgovačka društva koji imaju najmanje jednog zaposlenog na određeno vrijeme, uključujući i vlasnika, u stopostotnom su privatnom vlasništvu te posluju i imaju sjedište na području Grada.

Najveći dio, 130 tisuća kuna namijenjeno je za potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, a povrat sredstava koje poslodavac može ostvariti odnosi se na uplaćene obvezne doprinose i bruto plaće. Pravo se ostvaruje na zapošljavanje radnika koji se najmanje dva mjeseca nalaze na HZZO-u, a prvenstvo imaju poslodavci iz područja prerađivačke industrije.

Pedeset tisuća kuna osigurano je za potpore za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata koji će se realizirati na području Grada Umaga, a najviši iznos može iznositi pet tisuća kuna po korisniku, za ukupno deset njih.

Po 30 tisuća kuna planirano je sljedeće programe - potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, najviše 3.000 kuna po korisniku i to prvenstveno iz prerađivačke industrije, zatim za subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete i certificiranje vlastitih proizvoda prema hrvatskim i europskim normama, najviše tri tisuće kuna po korisniku, te za subvencioniranje dijela troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita u iznosu od 1.500 kuna za ukupno 20 korisnika.

Trideset tisuća kuna predviđeno je za subvencioniranje dijela troškova prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba koje su najmanje dva mjeseca prijavljene na HZZO-u, a najviši iznos potpore je tri tisuće kuna po korisniku.

Osim ovog programa, istaknuo je Bassanese, Grad će pomoći i zakupcima gradskih poslovnih prostora smanjenjem mjesečne ugovorene zakupnine u ovoj godini i to za 30 posto (bez PDV-a) za razdoblje od 1. siječnja do 28. veljače, za 20 posto u razdoblju od 1. ožujka do 31. svibnja i od 1. do 31. listopada, dok će punu cijenu plaćati u sezoni, od lipnja do rujna. Pravo na ovu pomoć imaju samo redoviti platiše zakupnine.

Gradonačelnik je rekao i da su za poduzetničku zonu Ungarija predvidjeli niz poticajnih mjera. U toj je zoni za prodaju predviđeno 17 građevinskih parcela opremljenih električnom energijom, vodom, sustavom odvodnje oborinskih voda i kanalizacijom te plinom, a cijene se kreću od 125 do 150 kuna po kvadratu, dok s poticajnim mjerama mogu pasti i na 70 kuna po kvadratu.

Na pitanje novinara koliko ima nezaposlenih u Umagu Bassanese je rekao da nema točan podatak jer se statistike vode za cijelu Bujštinu, ali sigurno je da je u zadnjih mjesec dana broj nezaposlenih porastao za 80. Dodao je da su direktne pomoći iz proračuna 300 tisuća kuna, ali je indirektan iznos za poticanje koji donose ove mjere puno veći, po procjenama, od 3 do 5 milijuna kuna. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter