Umag: Podnesena kaznena prijava protiv Bassanesea

Marinko Blažević, Jurica Šiljeg, Danilo Latin i Veljko Ivančić
Marinko Blažević, Jurica Šiljeg, Danilo Latin i Veljko Ivančić

Zbog pogodovanja Istraturistu, zloporabe položaja i sklapanja štetnih ugovora protiv umaškog gradonačelnika Vilija Bassanesea kaznenu prijavu u utorak su podnijeli donedavni vijećnici Marinko Blažević iz IDS-a, HDZ-ovac dr. Jurica Šiljeg, nezavisni Danilo Latin i dogradonačelnik, HNS-ovac Veljko Ivančić. Objavili su to na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši da će ga, k tome, prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu, jer novac svih poreznih obveznika iz gradskog proračuna koristi za izbornu kampanju SDP-a.

To se odnosi na postavljanje jumbo plakata na skupim postoljima u gradu na kojima se reklamiraju razni projekti, na nedavno izdan gradski bilten Humagum koji se besplatno dijeli, čiji se sadržaj isključivo odnosi na samopromociju gradonačelnika, kao i na nedavni koncert Indexa, koji je proračun koštao 170 tisuća kuna, a nakon kojeg je voditeljica programa sve prisutne na trgu pozvala da glasuju za Bassanesea.

Kaznena prijava podnesena je, kako su rekli, prema člancima 291. i 292. Kaznenog zakona RH, odnosno zato što je prošle godine Grad s pravom prvenstva Istraturistu dao u zakup dio gradske parcele k.č. br. 1268/1, neutvrđene površine, u naravi neizgrađeno građevinsko zemljište u Stella Marisu za namjenu protivnu onoj u natječaju, a to je turističko-ugostiteljska.

Istraturist tu površinu koristi za naplatu parkiranja, što je komunalna djelatnost. Naveli su da je sindako potpisao ugovor na tri godine uz godišnju zakupninu od samo 300 tisuća kuna, iako se procjenjuje da Istraturist sezonski na naplati parkiranja zaradi oko milijun kuna, što bi mogao Grad uprihoditi, jer ima vlastitu tvrtku Komunela koja se tom djelatnošću bavi.

Latin je opet govorio o 215 tisuća četvornih metara turističkog građevinskog zemljišta, vrijednog oko 200 milijuna kuna, na koje se Grad najvjerojatnije neće stići upisati do 1. kolovoza, što je zadnji rok. Ako ne uspije, a Latinu se sve to čini kao namjerni čin sindaka, na te će se vrijedne nekretnine uknjižiti država. Njihov jedini cilj je zaštita gradske imovine, za što će, najavio je Latin, koristiti sve instance hrvatskog pravosuđa, pa, bude li trebalo, ići će po pravnu zaštitu za imovinu Grada Umaga do Strasbourga.

Ivančić je kazao da zajednički nastup četiri političke opcije, međusobno vrlo različite, dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u kojoj je narušen demokratski sustav upravljanja gradom.

Gradonačelnik će na ovu prijavu uzvratiti prijavom

- Lažno prijavljivanje je kazneno djelo, za što ću prijaviti bivše vijećnike - Juricu Šiljega, Danila Latina, Marinka Blaževića, kao i Veljka Ivančića. Podnošenje njihove prijave preko medija 15 dana prije izbora je politika cirkusa, čime su bivši vijećnici još jednom dokazali svoju zlobu i neznanje, komentirao je Bassanese.

Napomenuo je da su upravo oni počeli naplaćivati korištenje autokampa u Stella Marisu, a što se nije činilo 40 godina. Da je bivša vlast to dodijelila Istraturistu besplatno obavijestili su već nadležne institucije.

Istraturist sve uredno dobio na natječajima

- Istraturist, kao gospodarski subjekt koji svoje registrirane djelatnosti obavlja radi stjecanja dobiti, posluje u cijelosti sukladno propisima. U tom je smislu sudjelovao u javnim natječajima za dodjelu koncesije za obavljanje prijevoza putnika cestovnim vlakom i za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Umaga, odgovorila je direktorica korporativnih poslova Arlen Brozić. (T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter