Umag: Pod kamenim pločnikom obnovljene instalacije

U tijeku je postavljanje kamenih ploča (Tanja KOCIJANČIĆ)
U tijeku je postavljanje kamenih ploča (Tanja KOCIJANČIĆ)

Pomalo zapostavljeni umaški stari grad uskoro će zasjati novim, dugo očekivanim sjajem, budući da se u njega dugo nije ulagalo. Bliži se kraju temeljita obnova infrastrukture u Riječkoj ulici u umaškoj povijesnoj jezgri, investiciji vrijednoj 2,2 milijuna kuna od kojih je od Hrvatskih voda, posredstvom komunalnog poduzeća 6. maj, dobiveno 1,6 milijuna kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna. Radi se o najdužoj ulici u tom dijelu Umaga i po projektima predstavlja gotovo 50 posto uređenja starogradske jezgre.

Kako doznajemo od pročelnika za komunalne djelatnosti Valdija Buršića, u Riječkoj ulici zamijenjene su sve instalacije - kanalizacijski i sustav oborinskih voda, vodovodna i hidrantna mreža, elektro-vodovi za kablove, telekomunikacijska i plinovodna mreža. U tijeku je postavljanje završnog sloja u kamenu kirmenjaku, što obavljaju radnici pazinske tvrtke Kamen.

Radovi su startali lani početkom listopada, kada je cijela ulica zatvorena za promet, a predviđeno je da će sve biti gotovo do kraja veljače. Ove se godine planira nastaviti s rekonstrukcijom i uređenjem povijesne jezgre, ponovno uz potporu Hrvatskih voda.

- I ostale ulice u starom gradu kandidirali smo za dobivanje sredstava. Imali smo spremnu dokumentaciju za četiri ulice, za koje smo zatražili sufinanciranje, a rekonstruirat će se temeljito, isto kao i Riječka ulica. Kad sve to dovršimo, na kraju će se krenuti u uređenje Trga sv. Martina. Kad će to biti teško je reći, sve ovisi o novcema iz fondova koje budemo uspjeli dobiti, rekao je Buršić.

Budući da su prije početka radova u Riječkoj ulici obavljeni i arheološki iskopi, što je zakonska obaveza u zaštićenim starogradskim jezgrama, od arheologinje Branke Milošević iz Muzeja grada Umaga doznajemo da su ondje pronašli ostatke stambenih objekata iz razdoblja od 4. do 9. stoljeća, za vrijeme funkcioniranja kasnoantičke vile i umaške ranosrednjovjekovne crkve. Također, nađen je i ostatak gradskog bedema u prolazu prema moru, koji je srušen u 19. stoljeću. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter