Umag: Počelo Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku

Ilustracija (Arhiva GI/M. ANGELINI)
Ilustracija (Arhiva GI/M. ANGELINI)

U organizaciji Hrvatskog saveza odbojke na pijesku, MPG-a i Istraturista, Umag je od 20. do 23. lipnja domaćin FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku U21.

Iako je Hrvatska već bila domaćin četiri muška turnira FIVB Svjetske serije u odbojci na pijesku u Zagrebu od 2005. do 2008. godine te FIVB Svjetskog prvenstva u odbojci na pijesku U19 2011. godine u Umagu, prvi put se u Istri okupljaju najbolje mlade igračice i igrači u ovoj dobnoj kategoriji. 

Zanimljivo je da u Umag ponovo dolaze prvaci i favoriti prvenstva iz 2011., a njihova iskustva s tog prvenstva su i jedan od razloga zašto je FIVB opet izabrao Umag. Kombinacija visoke razine organizacije s četiri terena te dodatna dva terena za odbojku na pijesku na centralnom terenu, u ATP Areni te na Grand Court terenu, odlična prometna povezanost, infrastruktura te sjajni smještajni kapaciteti u kombinaciji s ugodnom klimom s mnogo sunčanih dana pretvorili su Umag u hrvatski centar odbojke na pijesku posljednje tri godine.

Pobjednici Svjetskog prvenstva 2012. u muškoj konkurenciji, Poljaci Piotr Kantor i Bartosz Losiak, ujedno su i U19 svjetski prvaci iz Umaga 2011. Ove godine ih nećemo vidjeti na pijesku kraj Jadranskog mora jer od 2013. igraju profesionalno u FIVB Svjetskoj seriji. No, već su kvalifikacije pokazale da imaju dostojne nasljednike koji imaju pravo sanjati titulu – svjetski U19 prvaci iz 2012. godine Bryl-Kurawiak kroz tri su kvalifikacijska meča ušli u glavni turnir. Brazilci Carvalhaes – Alison su prošli kvalifikacije bez izgubljenog seta, a pridružili su im se i timovi iz Austrije (Dressler – Stranger) i Norveške (Takvam – Sannarnes). Ta četiri tima ušla su u glavni turnir koji ima 32 tima podijeljena u osam grupa.

U ženskoj kategoriji favoriti su Švicarska i Brazil, koje su igrale u finalu prvenstva 2012. Švicarska odbojkašica Nina Betschart pobjedom u finalu postala je druga žena nakon Brazilke Caroline Salgado koja je osvojila zlato dvije godine zaredom s dvije različite partnerice. Obje će ove godine biti u Umagu, što jamči uzbudljivo prvenstvo. Današnji kvalifikacijski dan donio je svojevrsnu minisenzaciju – prvi ogled Venezuele i Brazila u kojem su djevojke iz Venezuele (Gina – Lupe) slavile 2:1 u setovima i plasirale se na glavni turnir. Uz njih, ulaznicu u top 32 izborile su i Njemice Behlen – Weiland, Ruskinje Gorbunova – Makroguzova te SAD ekipa Strange – Pardon.

Glavni turnir počinje sutra ujutro. Nema sumnje da će ovogodišnje prvenstvo obilovati atraktivnim potezima i zabavom te predstaviti neke od budućih zvijezda odbojke na pijesku. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter