Umag: Počelo produbljivanje ulaza u luku

Pored lukobrana smješten ponton koji će produbiti luku
Pored lukobrana smješten ponton koji će produbiti luku

Produbljenje ulaza u umašku luku, značajna investicija koja će doprinijeti razvoju umaškog turizma i otvoriti vrata gostima bolje platežne moći, službeno je započelo danas, kada se ponton sa strojevima izvođača radova, riječke tvrtke Sun Adria, postavio uz lukobran, i time započeo pripreme za rad.

Ovaj su projekt predstavili novinarima ravnatelj Lučke uprave Umag - Novigrad Sergio Stojnić i predsjednik njenog Upravnog vijeća Milan Vukšić. Vrijednost iznosi 2,22 milijuna kuna, što s po 990 tisuća kuna financiraju Grad Umag i ACI marina, dok ostale troškove (priprema, projekt, procjena utjecaja na okoliš i nadzor) pokriva nositelj investicije, Lučka uprava, naglasio je Stojnić.

Namjera je luku produbiti s postojećih 3,5 na 4,5 metara, što će konačno omogućiti ulazak puno većim plovilima, kao što su megajahte, jedrilice s dubljim gazom, veći izletnički brodovi, hidrogliseri i drugi.

- U sljedećih 15 do 20 dana pripremat će se teren i minirati, o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni, a još toliko potrajat će ostali poslovi. Sve mora biti gotovo do 15. lipnja, odnosno do početka glavne turističke sezone, pojasnio je ravnatelj Luke uprave. Dodao je da radovi neće zatvoriti promet u luci, koji će se nesmetano odvijati, osim za vrijeme miniranja.

Napravljena je studija utjecaja na okoliš i prihvatljivosti zahvata za produbljivanje praga ispred lukobrana, te za odlaganje iskopanog materijala, koje će se deponirati nautičku milju izvan luku. Odabrali su, veli Stojnić, usko područje na kojem će se napraviti umjetni podvodni greben, a trenutno je ondje ravno dno pokriveno pijeskom.

Prema riječima čelnika Lučke uprave, nakon deponiranja na tom dijelu koji ima promjer 20-ak metara i visinu do oko tri metra, vrlo brzo, za dvije do tri godine, procesi obraštanja zahvatit će cijelu površinu i time će se početi naseljavati i veće životinjske vrste. Bit će to zanimljivo za profesionalne ribare, sportske ribolovce, ronioce, a bit će i čvrsta prepreka za kočarenje.

Vukšić je napomenuo da bi trebalo obnoviti postojeći lukobran i izgraditi novi pored ACI marine. - To smo više puta predlagali nadležnima, a inicijativa bi trebala krenuti od nas, Lučke uprave i Istarske županije, pa vršiti pritisak na ministarstva. Svaki veći val koji uđe u luku lomi i potapa brodove. Novi lukobran je nužan, a sadašnjem prijeti urušavanje. Nažalost, politički gledano, ovi radovi, iako od vitalne važnosti za Umag, nisu interesantni politički gledano, jer su radovi ispod vode nevidljivi, rekao je Vukšić. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter