Umag: Počela s radom prva mala hidroelektrana

Mladen Nežić i Valter Flego puštaju u rad novi pogon
Mladen Nežić i Valter Flego puštaju u rad novi pogon

U Velikoj Šumi pokraj Umaga je istarski župan Valter Flego pustio u probni rad prvu malu hidroelektranu na vodovodnom sistemu koja je izgrađena u Hrvatskoj. Bili su prisutni i predstavnici investitora Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. i IRENA-Istarske Regionalne Energetske Agencije. Ukupna vrijednost radova iznosi 2.296.243 kune, od čega su opravdani troškovi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2.083.782 kune. Naime, FZOEU financira 60 posto opravdanih troškova što iznosi 1.250.269 kuna. Izvođač radova je tvrtka Končar - Elektronika informatika.

Probni rad od oko mjesec dana

- Probni rad hidroelektrane bi trebao trajati oko mjesec dana, kada bi ona trebala ući u pravu funkciju, odnosno pretvaranje energije vode u električnu energiju. Time ćemo ostvariti višestruke ciljeve, od zaštite okoliša, financijskih ušteda i slično, rekao je direktor Istarskog vodovoda Buzet d.o.o. Mladen Nežić, te nadodao da su detaljnije analize pokazale da će Istarski vodovod zahvaljujući ovoj hidroelektrani prodavati električnu energiju u iznosu od 350.000 kuna, a povrat investicije se očekuje za manje od tri godine.

- Potpisnici smo mnogih ugovora koji definiraju veće uključivanje alternativnih izvora energije, odnosno smanjivanje CO2 i povećanja udjela iz obnovljivih izvora energije. Kao županija smo pioniri u mnogim takvim procesima, najbolji smo u mnogim segmentima, stoga mi je izuzetno drago da prvi u Hrvatskoj imamo čast pustiti u probni rad ovu malu hidroelektranu, koja će direktno imati velike benefite. Sretan sam što idemo u smjeru da Istra bude do 2020. godine CO2 neutralna, istaknuo je Flego.

Istarski vodovod praktički dobiva 350.000 kuna direktnih ušteda svake godine, koje će usmjeriti u neke druge projekte.

Novih 350 tisuća kilovat sati

- Imamo 99 posto vodificiranost područja, što znači da imamo slobodnih sredstava da i to dignemo. Inače, ovim bi novcima plaćali električnu energiju, a sada to ne trebamo, tako da ćemo ih alocirati u neke druge prioritetnije potrebe. U sustavu Istraskog vodovoda, kaže Flego, postoje i drugi slični rezervoari koji su već spremni i koji čekaju objavu Fonda kako bi aplicirali i ugradili takve iste ili slične turbine. Pokazalo se da je ovo izuzetno isplativa investicija kako iz ekonomskog, tako i iz ekološkog stanovišta, rekao je Flego.

Ova je mala hidroelektrana smještena u novogradnji spojenoj s postojećom istoimenom vodospremom, pripada gradolskom  vodoopskrbnom sustavu iz kojega se vodom opskrbljuje cijela zapadno obala Istre. U vodospremi Velika Šuma se potencijal vode kreće ovisno o potrošnji sustava, od 8,5 do 12 bara. Godišnje se preko VS Velika Šuma isporuči oko 1,5 milijuna kubika vode, a godišnja je proizvodnja električne energije procijenjena na oko 350.000 kWh.

Zaštita okoliša je u prvom redu

- IRENA zajedno sa Županijom i programom Županije želi do 2030. godine imati što manje onečišćenja, a ovaj je projekt na tragu toga. Zaštita okoliša je u prvom redu, uz korištenje obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju energije vode u vodovodnom sustavu. Ovo je pravi put korištenja obnovljivih izvora energije i praćenja onih programa koje je Hrvatska ratificirala, rekao je Valter Poropat, direktor IRENA-e.


Podijeli: Facebook Twiter