Umag: Peticijom protiv marine u uvali Pozioi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradani umaškog naselja Moela odlucili su i putem peticije iskazati svoje protivljenje gradnji marine u uvali Pozioi, u sklopu buduceg luksuznog turistickog naselja Terra Istriana, investitora Tvornice cementa Umag. Prikupljanje potpisa krenulo je pocetkom ovog tjedna u organizaciji Mjesnog odbora Moela. Za sada potpisuju samo žitelji tog naselja, koje ima oko 2.500 registriranih biraca.

"Gradani Moele protive se izmjenama i dopunama Prostornog plana Umaga za podrucje bivše Tvornice cementa, odnosno zone turisticke namjene Terra Istriana - Kravlji rt, u dijelu u kojem se predvida izgradnja nauticke marine, trajektnog pristaništa i ribarske luke u podrucju bivše industrijske luke.

Gradani se ne protive izgradnji ostalih turistickih sadržaja iz tog projekta (hotel, vile i ostali objekti), vec naprotiv - podupiru njihovu realizaciju. Predlaže se gradonacelniku i Gradskom vijecu da, u smislu clanka 50., stavka 8. Statuta Grada Umaga, zaustave izgradnju marine, te trajektne i ribarske luke.

Predlaže se da se sporni sadržaji, posebno marina, izmjeste u bivši prostor kamenoloma (danas jezero op. a.), gdje je prvotnim planom, koji je važio sve do izmjena Prostornog plana Istarske županije 2007. godine, to bilo i predvideno ili na neku drugu gradanima prihvatljivu lokaciju izvan zaljeva Fiandara, odnosno Pozioi. Do pronalaska odgovarajuce lokacije predlaže se smanjenje obuhvata izmjena i izmjena PP-a Umaga tako da se zona bivše industrijske luke izdvoji iz plana i predlaže se gradonacelniku i Gradskom vijecu da pokrenu izmjene županijskog PP-a u dijelu koji se odnosi na marinu, trajektnu i nauticku luku."

To je tekst peticije, cije je pokretanje prihvatilo 70-ak gradana na sastanku vijeca MO-a krajem prošle godine.

- Cilj nam je zaustaviti gradnju marine i spasiti uvalu koja ima jako dobro perspektivu. MO je dao niz prijedloga kako je kvalitetno urediti i osmisliti - od šetnice do drugih sadržaja. Podržavamo izgradnju ostalih sadržaja u projektu Terra Istriana, jer bi to mogao postati novi centar Umaga.

Tvornica cementa ima sve dozvole za iskope u kamenolomu i vec se 20 godina govori da ce marina biti upravo ondje. Ako je izgrade u uvali, taj ce prostor biti uništen, a jedini je na podrucju Umaga s javnim plažama. Tražimo da se marina u prostornim planovima vrati natrag u kamenolom ili da se smjesti s vanjske strane postojeceg lukobrana, u otvorenom moru, objasnio je predsjednik MO-a Moela Valdi Buršic.

O negodovanju gradana zbog gradnje marine s 200 vezova ukupne površine 6,5 hektara vec smo pisali lani u studenom. Tada su i projektanti i celnici Tvornice cemnta zagovarali marinu unutar tog zaljeva i ustvrdili da ne stoji teza o njegovu zagadenju zbog dolaska velikih jahti.

Gradani su pak ustvrdili da bi to sigurno "zatvorilo" dvije plaže koje domicilno stanovništvo najcešce koristi - tzv. "vojnu" ili "invalidsku", te plažu Afrika. Istaknuli su da je poznato da se nitko više nikada ne kupa u moru pored marine.

Marina, ustvrdili su žitelji, uništit ce morsku floru i faunu, zagušiti uvalu i dodatno smanjiti protok vode, a što je vec napravio postojeci lukobran. K tome, u tu uvalu izlazi havarijski ispust kanalizacijskog sustava.

Projekt "Terra Istriana" zamišljen je još prije 20-ak godina. Buduce luksuzno turisticko naselje prostirat ce se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Trebalo bi imati ukupno 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu. Da bi se gradnja tog resorta omogucila, trenutno su u tijeku ciljane izmjene i dopune PP-a Umaga, te izrada Urbanistickog plana uredenja Terra Istriana. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter