Umag: Otvorene novouređene prostorije hitne medicinske službe

Vili Bassanese, Jovanka Popović Glavičić i Valter Flego (T. G.)
Vili Bassanese, Jovanka Popović Glavičić i Valter Flego (T. G.)

Danas su u Umagu svečano otvorene novouređene prostorije Hitne medicinske službe. Naime, u okviru kampanje i humanitarne akcije ''Hitna je bitna'', Istarska županija i Grad Umag su krenuli u zajedničko ulaganje, koje obuhvaća rekonstrukciju i proširenje prostorija Hitne medicinske službe, u vrijednosti od gotovo 2,2 milijuna kuna. Nova oprema nabavljena je zahvaljujući donacijama u akciji "Hitna je bitna" u sklopu koje je prikupljeno oko 720 tisuća kuna, od čega oko 300 tisuća u novcu, a ostalo u opremi. 

Ovaj je projekt od velikog značaja za zdravstveni sustav sjeverozapadne Istre, obzirom da su Umažani i građani okolnih mjesta i općina zakinuti zbog udaljenosti od stotinjak kilometara do pulske bolnice.

- Da smo bili uporni i dosadni proteklo vrijeme i godina, jesmo. Međutim, za to smo imali razlog, a to je realizacija ovog projekta, rekonstrukcija našeg prostora i nabavka nove opreme. To smo željeli zbog 27 tisuća stanovnika o kojima skrbimo, zbog velikog broja turista u turističkoj sezoni i zbog udaljenosti od bolnica. Sve su to mogle ostati puke želje da nisu bile prepoznate od strane svih vas ovdje, Grada Umaga, naše Županije, Zavoda za hitnu medicinu, Istarskih domova zdravlja, okolnih gradova i općina, gospodarstvenika, Istraturista, te naših dobrih građana koji su sudjelovali u ovom projektu. Bez vas ovaj projekt ne bi bio moguć, rekla je voditeljica umaške ispostave HMS Jovanka Popović Glavičić. 

Za djelatnike Hitne službe ovaj projekt znači bolje uvijete rada, koji će, nada se Popović Glavičić, privući medicinsko osoblje koje je u fluktuaciji i u odlasku. Bolji uvjeti rada i oprema koju imaju, znače i bolju dijagnostiku, skrb i opservaciju pacijenata.

- Mi nismo bolnica, niti to možemo biti, ali ove resurse koje sada imamo možemo iskoristiti u još boljem smislu. Sve to, naravno, obvezuje na dodatan rad i edukaciju kako bismo bili efikasniji. Hitna je bitna, bitna je zbog svog načina i organizacije rada, zbog toga što je ona pogon koji teče i koji bez obzira na unutarnje ili vanjske situacije, ništa ne može i ne smije zaustaviti. Nikada nismo rekli da je hitna bitnija od bilo kojeg drugog segmenta zdravstvene zaštite, zato mi ovdje u Umagu, daleko od bolnice, trebamo i naše kolege, liječnike obiteljske medicine, sanitet, specijaliste, te dobru komunikaciju i suradnju sa našim bolnicama.

Novi se prostor Hitne tako proširuje s postojećih 160 na 230 četvornih metara. Zatvorila se dosadašnja nadstrešnica za kola hitne pomoći i premjestila se Higijensko-epidemološka služba Doma zdravlja u prizemlje glavne zgrade. Higijensko-epidemološka služba i Služba sanitetskog prijevoza su uređene, a ispostava je dobila i opservacijsku salu sa tri kreveta.

- Nakon opće sigurnosti, zdravstvena je sigurnost temelj života u zajednici. Međutim, sustav nam ponekad ne ide na ruku. Grad Umag je najudaljeniji grad od prve bolnice i to je ona jedna od malih nedostataka s kojima se moramo suočavati. To nas je ponukalo da kontinuiramo radimo i djelujemo na području Umaga, na način da si sami osiguramo ono što sustav ne može. Često to pogrešno zovu nadstandardom, to nije nadstandard, već osnovna ljudska potreba prije svega, kaže Bassanese. 

- Danas slavimo veliki korak ka postizanju konačnog cilja. Predstoji nam još puno zajedničkog rada, a prvo slijedeće ulaganje je opremanje Doma zdravlja novom radiološkom opremom, za što smo već pokrenuli nit humanitarnih aktivnosti, istaknuo je Bassanese.

Umag već dugi niz godina samostalno sufinancira rad Hitne redovnim izdvajanjem od oko 250.000 kuna godišnje za dodatni tim iznad standarda propisanog državnom mrežom, kako bi se zadovoljile osnovne potrebe građana sjeverozapadne Istre. Osim redovnog financiranja, Grad je osigurao i vozilo za hitan prijevoz pacijenata.

- Mi u javnom sektoru, kao i vi mnogi u privatnom, se svaki dan suočavamo sa mnoštvom izazova i obaveza, stoga često nismo svjesni važnosti zdravlja ili onoga koji može pomoći kako nama, tako i svim našim sugrađanima u osjetljivim trenucima kada treba promptno, odgovorno i savjesno reagirati. Ključne riječi koje danas ovdje možemo upotrijebiti su odgovornost i zajedništvo. Odgovornost jer smo znali detektirati prioritet ovdje u Umagu, na Bujštini, a zajedništvo jer smo svi zajedno, kako Grad i Županija, tako i privatni sektor i građani. Rekli smo da, to je prioritet za ovo područje Istre, stoga nešto i treba učiniti. Evo, učinili smo, svi zajedno. Biti će to na ponos kako nas, tako turista i naše djece, rekao je župan Valter Flego. (Tea Grgić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter