Umag: Otvoren Dom za starije i nemoćne osobe

Svečano otvorenje Doma (M. MIJOŠEK)
Svečano otvorenje Doma (M. MIJOŠEK)

Dom za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" svečano je danas inauguriran u povodu Dana grada i oslobođenja Umaga, pred brojnim, ponajprije starijim Umagežima, saborskim zastupnicima, istarskim (grado)načelnicima, realizatorima projekta i drugim gostima.

Otvorila ga je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a okupljenima su se obratili i gradonačelnik Vili Bassanese i istarski župan Valter Flego.

- Dom je financiran isključivo novcem Grada Umaga, izgrađen je nadstandardno i većim je dijelom namijenjen našim sugrađanima, za koje će cijena boravka biti gotovo upola manja od realnog troška, budući da će Grad sufinancirati razliku.

U njega je investirano približno 35 milijuna kuna, no s uređenjem okoliša i izgradnjom sve potrebne infrastrukture, koju će koristiti i okolne buduće zgrade, investicija će u konačnici prijeći 40 milijuna kuna.

Dom je tako građen i opremljen da sa sigurnošću možemo reći da je to trenutno najbolje što se može ponuditi u Hrvatskoj, rekao je Bassanese.

Zgrada je smještena na oko 4.500 četvornih metara, ima 3.721 kvadrat korisne površine na tri etaže i, osim soba i apartmana, sadrži knjižnicu, restoran, frizerski salon i polivalentnu dvoranu. Može primiti 98 korisnika u stalnom smještaju te još 30 osoba u dnevnom boravku.

Bassanese je istaknuo da će Dom nositi ime njihovog pokojnog sugrađanina i cijenjenog vijećnika Atilija Gamboca te zahvalio svima koji su doprinijeli i podržali ostvarenje projekta.

Milanka Opačić je naglasila da nije sumnjala u uspješno ostvarenje projekta, jer su u Istri i, posebno, Umagu standardi visoko podignuti. "Ako su mladi naša budućnost, onda ste vi naša sadašnjost", poručila je ukazujući na važnost pružanja uvjeta za kvalitetan život starijim osobama koji su ulagali svoj život u odgoj svoje djece i izgradnju društva.

- U Hrvatskoj rijetko možete pronaći ovako po vrhunskim standardima opremljen dom. Mislim da će se korisnici ovdje dobro osjećati i imati jako dobru uslugu, kazala je Opačić. 

Cijena za građane Umaga 3.900 kuna

Ravnateljica Doma Dijana Lekić rekla je da će ova ustanova službeno početi s radom za približno mjesec dana. Interes za smještaj je velik i već je rezervirano oko 45 posto kapaciteta.

- Početna cijena za građane Umaga iznosi 3.900 kuna, budući da Grad za njih sufinancira smještaj do 40 posto, rekla je Lekić. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter