Umag: Otvoren 5. Crofish

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc krizi, iz ribarskog sektora dolaze optimisticni tonovi, ustvrdio je državni tajnik za ribarstvo Tonci Božanic na otvaranju 5. medunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme Crofish u Umagu koji traje do nedjelje.

Naveo je da je u prošloj godini ulovljeno i uzgojeno 15 posto više ribe, te da je izvezeno 10 posto više ribljih proizvoda nego preklani. Napomenuo je i da se, za razliku od drugih gospodarskih sektora, u ribarstvu izvozi 50 posto više nego što se uvozi.

Božanic je kazao da se od posljednjeg Crofisha, odnosno u godinu dana, dogodilo nekoliko bitnih promjena u ribarskoj politici - izglasani su novi zakoni o strukturnim poticajima i morskom ribarstvu, te je otvoreno i poglavlje o ribarstvu u pregovorima s EU-om. Istaknuo je i da je potrebno sa susjedima dogovarati zajednicku zaštitu ribljeg fonda u Jadranu.

Dožupan Vedran Grubišic rekao je da je Istarska županija u prošloj godini uložila 12 milijuna kuna u poljoprivredu, a da ce to uciniti i ove godine, unatoc recesiji. Kazao je i da timovi ljudi rade na planiranju ribarske infrastrukture u Županiji.

Na konferenciji za novinare Grubišic je rekao i da ce veletržnice ribe, od kojih je dosad jedina u Istri izgradena u Porecu, zaživjeti ulaskom Hrvatske u Uniju. Na pitanje kada ce doista biti otvorena veletržnica u Porecu, dožupan nije dao konkretan odgovor, vec je nekoliko puta ponovio da je to jako dobro pitanje. Dio krivice je ipak prebacio na ribare, podsjetivši da je njima prepušteno upravljanje veletržnicom.

Gradonacelnik Umaga Vili Bassanese kratko je rezimirao da Umag puno ulaže u ribarstvo, u što spada i organiziranje sajma ribarstva. Doduše, ove je godine, uz Crofish, organiziran i 1. sajam agroproizvoda Umag Land, a Bassanese je to objasnio simbiozom poljoprivrede i ribarstva.

Božanica smo pitali što je s poskupljenjem plavog dizela i najavom Vlade o uvodenju kartica za kupovinu tog goriva.

- Problema uvijek ima, a mi ih rješavamo u sklopu naših mogucnosti, kazao je. Što se tice plavog dizela, Božanic je podsjetio da je Vlada prošle godine intervenirala kada je cijena nafte naglo skocila. Kazao je da se sada možda nece pomagati na tako izravan nacin, kao što je bilo placanje razlike u cijeni goriva, ali ce se to ciniti kroz strukturne potpore, u cemu on ne vidi bitne razlike.

Grubišica smo pitali što je konkretno Županija u prošloj godini ucinila za ribarski sektor buduci da je spomenuo tek da je 12 milijuna kuna uloženo u poljoprivredu, na što je odgovorio da je u 2009. bilo 15 milijuna kuna potpora u poljoprivredi i ribarstvu.

S obzirom na to da nije izravno rekao koliko je novca završilo u ribarstvu, moglo se samo pretpostaviti da je u taj sektor otišlo tri milijuna kuna, ali bez konkretnih podataka u što su utrošena ta sredstva.

Spomenuo je samo da su školjkašima smanjene koncesije na svega jednu kunu, te da je u neke luke (opet ostaje nejasno u što), kao što su umaška i pulska, uloženo po 250 tisuca kuna.

Na presici nije bilo predstavnika ribara, ali ni samih ribara, bez obzira na to što je rijec o sajmu ribarstva. Održana su i strucna predavanja na temu ribarstva, koja ce biti nastavljena i danas prijepodne, kada ce biti rijeci o ribarskim zadrugama. Nakon predavanja slijedi susret ribara sjevernog Jadrana.


Podijeli: Facebook Twiter