Umag osigurava besplatne knjige za sve osnovce, Pula podupire samo socijalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Roditelji učenika koji pohađaju osnovnu i srednju školu u Hrvatskoj i ove će godine morati izdvojiti pozamašan iznos za nove udžbenike, obavezne radne bilježnice, bilježnice i školski pribor. Mnogi su za pokriće tog troška morali štedjeti cijelu godinu, a neki su se i zadužili da bi u potpunosti opremili svog đaka. Primjera radi, samo udžbenici i radne bilježnice za učenika trećeg razreda jedne pulske osnovne škole košta oko 800 kuna, dok se trošak penje na dvije tisuće ukoliko je riječ o učeniku sedmog razreda. Cijena srednjoškolskih udžbenika doseže i 2.500 kuna.

Sve to, naravno, bez dodatne opreme, tenisica i odjeće u novoj školskoj godini. Mnogi su se snašli i nabavili rabljene knjige čija se zamjena redovito organizira u školskim dvorištima. No, razmjena nije vječna: država je tome doskočila propisavši da se udžbenici obnavljaju svake četiri godine, pa često mlađi brat ne uspije naslijediti knjige starijeg. U novim udžbenicima nema sadržajno bitnih promjena, riječ je o, prema riječima nastavnika, dodavanju nekoliko rečenica ili pak mijenjanju redoslijeda stranica.

Vijek četiri godine

Iz Ministarstva obrazovanja nisu odgovorili na naše pitanje zbog čega vijek knjiga nije duži, u čemu se, recimo, udžbenik engleskog krucijalno mijenja da je potrebno novo, izmijenjeno izdanje i nije li zapravo jedini cilj pogodovanje nakladnicima. Napominju da je Zakonom o udžbenicima za osnovnu i srednju školu propisan "postupak uvrštavanja, odobravanja, izbora i povlačenja iz uporabe udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava, odobrenje i uporaba pomoćnih nastavnih sredstava za učenike osnovne i srednje škole te financiranje nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava sredstvima državnog proračuna".

- Zakonom je propisano da udžbenik i pripadajuće dopunsko nastavno sredstvo koje se nalazi u katalogu, odnosno na konačnim listama, mora biti u uporabi u određenoj školi najmanje četiri godine. Udžbenici koji će se koristiti u školskoj godini 2017./2018. odabrani su za školsku godinu 2014./2015. i planirano je da budu u uporabi do donošenja novih predmetnih kurikuluma, napominju iz Ministarstva. 

Resorno će ministarstvo u nastupajućoj školskoj godini sufinancirati kupnju knjiga samo za određene kategorije stanovništva, među kojima su branitelji iz Domovinskog rata, vojni i civilni invalidi rata, djeca smrtno stradalih od eksplozivnih zaostataka rata, kao i korisnici zajamčene minimalne naknade koju će Vlada donijeti do početka školske godine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter