Umag: Okrugli stol o medijima u pograničnom području

Neven Šantić i Gordana Restović (Marina DAMJAN)
Neven Šantić i Gordana Restović (Marina DAMJAN)

Kako razviti novinarstvo u multikulturalnim pograničnim područjima te kriza medija i neovisno novinarstvo bile su teme okruglog stola održanog danas u umaškom Pučkom otvorenom učilištu u organizaciji Medijske kooperative.

Ova je zadruga osnovana lani u Kopru kao pilot-projekt koji su pokrenuli slovenski i talijanski novinari i publicisti da bi pokušali pronaći odgovor na krizu medija, gospodarstva i općih vrijednosti, kao i nemogućnost pronalaženja novih ideja u atmosferi apatije i pasivnosti. Svoje su ciljeve i projekt željeli predstaviti i o njima razgovarati s hrvatskim kolegama.

Predsjednica Medijske kooperative Barbara Verdnik govorila je o stanju u medijima u Sloveniji u vrijeme tranzicije i prelaska u vlasništvo trgovačkih društava poput Mercatora ili pivovare Laško.

Koparski publicist Franco Juri osvrnuo se na to kako vratiti neovisnost novinarstvu. U Italiji mediji funkcioniraju na način kooperativa - zadruga, a moguće je ostvariti oblike povezivanja u kooperative talijanske, slovenske i istarske strane.

Kao bivši političar vrlo je razočaran slovenskom blokadom Hrvatske na putu u EU i izvještavanjem talijanskih medija.

Prava uloga novinarstva je dobra informacija, odnosno nastojanje da se odgovori na konkretna pitanja, zašto nastaju blokade i što točno Hrvatska dobiva ulaskom u EU. Novinarstvo, istaknuo je, pogotovo u pograničnom području, mora pružati mogućnost poznavanja situacije "u kapilare".

Gordana Restović, bivša direktorica TV Istre, upozorila je da je digitalizacija televizije umjesto da unaprijedi ovaj medij dovela do njegova zatvaranja. Prije digitalizacije bilo je moguće gledati hrvatske, talijanske i slovenske kanale, dok si danas to siromašan čovjek bez posebne tehnologije više ne može priuštiti.

Riječki novinar Neven Šantić istaknuo je da su novine i mediji sljedbenici demokracije i kontroliraju izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, a u njima su se prije sučeljavala mišljenja.

- Neću reći da je samo internet krivac, ali dogodilo se to da je politika postala imidž političara i njihovih stranaka u medijima, a ne briga za zajednicu. Ekonomija je podjarmila politiku. Kada se nešto kao što su mediji i novinarstvo počne tretirati kao roba, onda dolazimo do ovoga danas. Što se više podilazi ekonomiji, to se više srozava novinarstvo, rekao je Šantić.

Svoja iskustva iz 15-godišnjeg rada u novinarstvu na pograničnom području iznio je novinar Glasa Istre Elio Velan, o iskustvima novinara koji prati slovensku manjinu u Italiji govorio je tršćanski publicist Marino Vocci, dok je publicist i bivši hrvatski veleposlanik u Italiji Drago Kraljević iznio svoja iskustva u vrijeme tranzicije.

Medijska kooperativa rad planira na područjima i temama upravljačko-vlasničkih modela medija te razvoju zadrugarstva u novinarstvu na ovom pograničnom području. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter