Umag od travnja dobiva besplatne vrtiće

S otvaranja novog umaškog vrtića (M. MIJOŠEK)
S otvaranja novog umaškog vrtića (M. MIJOŠEK)

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese, ravnateljice umaških dječjih vrtića Marija Adamović i Ondina Šimičić, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković te mališani, polaznici budućeg vrtića, rezanjem vrpce prijateljstva i puštanjem balona, svečano su otvorili novi umaški dječji vrtić koji nosi naziv ''Radost-Gioia''. Umaški je gradonačelnik prilikom otvorenja kazao da će grad Umag biti prvi grad u Hrvatskoj, a i šire, koji će od 1. travnja ove godine imati u cijelosti besplatne gradske vrtiće za svu djecu, bez liste čekanja, s najvišim stručnim standardima u Hrvatskoj. 

Odluke gradonačelnika i upravnih vijeća

Iz Ureda gradonačelnika su nam rekli da je zakonska procedura kojom će se omogućiti besplatni vrtići za šestotinjak umaške djece u tijeku, i to slijedom odluke gradonačelnika i upravnih vijeća vrtića. Roditelji trenutno za svako dijete izdvajaju otprilike 600 kuna mjesečno.

- Time smo postavili nove standarde koji će i ostali gradovi morati slijediti ukoliko žele imati sigurnu budućnost. To je naš najveći doprinos prije svega mladim obiteljima grada Umaga, doprinos je to sigurnoj budućnosti i demografskoj obnovi našega grada, a u konačnici i Hrvatske. Upravo taj svijetli primjer grada Umaga je dokaz da si možemo i moramo pomoći ako želimo zaustaviti iseljavanje i ako želimo imati budućnost koju promišljamo zajedno, kaže Bassanese.

Izgradnja vrtića ''Radost-Gioia'' je investicija teška 31, 4 milijuna kuna, a ujedno najveći i financijski najzahtjevniji dio projekta "Umag - grad djece 2010.-2020''. Riječ je o modernom projektu s najvišim sigurnosnim i energetskim standardima koji je sufinanciran od Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 5,4 milijuna kuna. 

Naučeno u djetinjstvu se ne zaboravlja

Novi vrtić, čija je izgradnja započela u studenom 2015. godine  prostire se na površini od gotovo 7.000 četvornih metara, dok je korisna površina objekta 2.500 kvadrata. Vrtić je koncipiran kao malo ''istarsko selo'', a u deset kućica će boraviti dvjestotinjak djece u deset vrtićkih skupina.

- Danas je jedan od povijesnih dana za predškolski odgoj grada Umaga jer nakon pune 42 godine otvaramo objekt koji je namjenski građen za smještaj djece predškolske dobi obiju naših predškolskih ustanova. Gledajući iz uloge ravnateljice, izgradnja i otvaranje novog vrtića ne predstavlja samo novu, lijepu zgradu, već mnogo više. On je još jedna konkretna i vidljiva potvrda istinske brige za našu djecu, kaže Marija Adamović, ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica Duga.

Prisutnima se obratila i Ondina Šimičić, ravnateljica Talijanskog dječjeg vrtića ''Vrtuljak-Girotondo''.

- Ne postoji bolja zahvalnost od radosnih pogleda naših mališana koji ne mogu dočekati ulazak u novi vrtić. Kaže jedna izreka, ''ono što se nauči u djetinjstvu, više se ne zaboravlja''. Upravo je to nit vodilja našeg rada.

Marija Ivanković, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja je istaknula da je ovakav vrtić nešto što se samo može poželjeti. 

Svi elementi sustava održivog razvoja

- Mislim da se isplatilo čekati sve ove godine i na koncu doći u jedan ovakav objekt zajedništva, ljubavi i radosti. Umag je prvi grad u RH koji će imati besplatan vrtić za svu djecu. U RH imamo 556 jedinica lokalne samouprave, 128 gradova i 428 općina. Samo četiri općine imaju besplatne vrtiće, a sada će to imati i grad Umag od 1. travnja, rekla je Ivanković.

- U građevini je izvedeno integralno inteligentno upravljanje svim tehničkim aspektima, osnovni izvor grijanja rješava se putem dizalice topline, uz automatski sustav ventilacije zasebno po prostorijama. Kuhinjski blok koristi zemni plin uz energetsku učinkovitost, toplinsku izolaciju, hlađenje, centralni sigurnosni sustav i sve ostale standarde. Ukratko, građevina posjeduje sve elemente sustava održivog razvoja ''Europa 2020.-zgrada budućnosti'', za grad budućnosti, kazao je Bassanese.

Vanjski se prostori sastoje od zajedničkog igrališta dječjih jaslica i zajedničkog igrališta dječjeg vrtića. Prostor igrališta obuhvaća više grupnih igrališta, prostora za sprave za igru i razonodu,  pješčanika, te cjelovitu zelenu površine za zajedničke igre. (Tea GRGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter