Umag: Obrazovat će radnike za sortiranje otpada

Nositelji i partneri predstavili su projekt 'S nama na zelenu granu'
Nositelji i partneri predstavili su projekt 'S nama na zelenu granu'

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta potpisan je još 30. studenoga ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Europskog socijalnog fonda za projekt iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja pod nazivom "S nama na zelenu granu.

Nositelj projekta je POU ''Ante Babić'' Umag, a pripremljen je u partnerstvu s Otvorenim učilištem Diopter Pula, Udrugom Zelena Istra Pula te komunalnim poduzećem 6. maj iz Umaga.

Cilj projekta je unaprjeđenje programa obrazovanja odraslih i povećanje zaposlenosti nezaposlenih osoba u sektoru gospodarenja otpadom. Vrijednost projekta iznosi 732.600 kuna, a sufinanciran  je s gotovo 95 posto sveukupnog iznosa.

Kadar za sortirnice

Na području Istarske županije godišnje se proizvede 125 tisuća tona otpada, od čega se 90 posto neobrađeno odlaže na odlagališta, govore podaci Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Kako komunalna društva do zaključno 2018. godine imaju obavezu izgraditi sortirnice radi uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, navedeno rezultira porastom potrebe za kadrom s odgovarajućim kompetencijama u sortiranju i recikliranju otpada. Nepostojanost navedenog profila kadra identificirana je kao najveći problem koji se želi riješiti ovim projektom. Ako se ovome pridoda i činjenica da je u Hrvatskoj velik broj nezaposlenih osoba sa završenom osnovnom školom, svrha ovog projekta, koji će u konačnici imati veliki utjecaj na zapošljavanje upravo navedene  skupine građana, svakako je opravdana.

Stoga će POU ''Ante Babić'' i Otvoreno Učilište 'Diopter' izraditi nov Program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada, koji će moći pohađati nezaposleni s područja Istarske županije, koji imaju završenu minimalno osnovnu školu. Na taj se način omogućuje da odrasli polaznici besplatno pohađaju programa osposobljavanja, koji će povećati  njihove kompetencije i zapošljavanje na tržištu rada.

Edukacija za građane

Projektom ''Na zelenu granu'' želi se umanjiti i problem recikliranja otpada u kućanstvima, koji proizlazi iz nedovoljne educiranosti građana, a neposredno otežava kasniji proces gospodarenja otpadom, te će se iz tog razloga u sklopu Projekta provoditi obrazovno-informativne aktivnosti na lokalnoj razini, putem organiziranih edukativnih radionica o značaju i pravilnom načinu odvajanja i recikliranja otpada.

Ovaj hvalevrijedan projekt, međusobnom suradnjom s poslodavcima i civilnim sektorom, poboljšava kvalitetu obrazovne ponude te omogućuje brže i kvalitetnije zapošljavanje nezaposlenih osoba s područja Istarske županije, koje će dobiti priliku besplatnog osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada i steći nove kompetencije. Također, građani će edukacijom o odvajanju i recikliranju otpada uvelike pridonijeti održivom razvoju. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter