Umag: Obilježena 21. godišnjica osnutka 154. brigade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnim susretom delegacija negdašnjih branitelja 154. brigade s područja Pazinštine, Poreštine i Bujštine, a danas pripadnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, upriličenim u Umagu na obilježena je 21. obljetnica ustroja te brigade - 1. prosinca.

Okupljeni su se ispred gradskog groblja s umaškim gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom zaputili k središnjem križu gdje su položili vijence i zapalili svijeće, te minutom šutnje odali počast svim braniteljima koji su ugradili svoje živote za slobodnu Hrvatsku. Među njima je i Stipan Liović iz Funtane koji je smrtno stradao na graničnoj bojišnici s BiH, u blizini izvora rijeke Une tijekom VRO "Oluja".

Svečanost je nastavljena u gradskoj vijećnici gdje je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Bassanese i sam branitelj ove postrojbe. Istaknuo je ponos što je bio dionikom braniteljskog korpusa s Poluotoka, koji je dao svoj obol hrvatskoj samostalnosti na većini bojišnica izvan Istre, te da treba uvažavati, cijeniti i trajno (o)čuvati tekovine brigade koja je potvrdila svoju pripadnost težnjama Lijepe naše.

Jednako tako je izrazio suosjećanje sa svima onima koji su osjetili ratna stradanja, posebice s onima koji su ostali bez najmilijih, poginulih ili nestalih, bez domova, raseljenim diljem svijeta. Zatim je čelnicima UHBDR Pazinštine Josipu Šikliću, porečkom ogranku Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH podružnica ŽI Miru Sošiću, te UHBDR - 154. Mati Magdiću uručio prigodne darove, a zauzvrat je primio - znak 154. brigade iz ruku prof. Šiklića predsjednika Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana brigade.    

Sa zadovoljstvom je umaški gradonačelnik već sada uputio poziv sudionicima ovog susreta za svečanost koja bi mogla uslijediti za Dan grada Umag (6. svibnja) kada će najnovija ulica u naselju Komunela dobiti ime po slavnoj - 154. brigadi HV-a. 

O osnivanju, ratnom putu te preustroju brigade prisutnima je u kraćem osvrtu govorio Livio Lanča pripadnik zapovjedništva 154. brigade.

Dan osnivanja ratne postrojbe protekao je i u znaku sportskih natjecanja u boćanju, stolnom tenisu, šahu, pikadu, briškuli i trešeti, te gađanju vojničkom puškom i pištoljem. (M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter