Umag: Obilježen Svjetski dan socijalnog rada


Stručnim skupom Istarske udruge socijalnih radnika u umaškom je Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" obilježen Svjetski dan socijalnog rada. Istog dana (19. ožujka) se ovaj dan obilježava u cijelome svijetu, s osnovnom idejom utjecanja na međunarodne, regionalne i lokalne politike te vladine akcijske planove, kao i promicanja vrijednosti i doprinosa koje socijalni radnici čine svakodnevno diljem svijeta.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana socijalnog rada bila Promicanje dostojanstva i vrijednosti naroda, a domaćini umaškog obilježavanja ovog dana na razini Istarske županije bili su Grad Umag i Centar za socijalnu skrb Buje.

Na stručnom skupu, s ciljem promicanja dobre prakse i zalaganja za prava i interese posebno osjetljivih skupina, o važnosti Svjetskog dana socijalnog rada govorili su ravnateljica Centra za socijalnu skrb Buje Sebia Calcina, predsjednica istarske Udruge socijalnih radnika i ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe "Alfredo Štiglić" iz Pule Vesna Grubišić-Juhas, te zamjenik umaškog gradonačelnika Niko Čančarević.

Čančarević je istaknuo važnost i zahtjevnost profesije socijalnih radnika, budući da se oni u svom radu susreću s posebno osjetljivim socijalnim skupinama, osobito posljednjih godina obilježenih ekonomskom krizom i krizom funkcioniranja obitelji.

- Srećom, Grad Umag se u svom radu uspijeva prilično uspješno nositi s posljedicama krize te je posebno ponosan na ovu socijalnu ustanovu, rekao je Čančarević o umaškom Domu, čija opremljenost odgovara najvišim standardima. On je istaknuo i presudnost ljudskog faktora u kvaliteti usluge koja se pruža u Domu, te naglasio važnost suosjećajnosti i tople ljudske riječi za osobe koje izlaze iz svoje primarne zajednice i ulaze u institucijski smještaj, zbog čega je Grad Umag posvetio posebnu pažnju izboru kvalitetnog i profesionalnog osoblja.

Rad i aktivnost Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" detaljnije je predstavila ravnateljica Diana Lekić, naglasivši nadstandardnu opremljenost Doma, te kvalitetno i educirano osoblje, kao i implementirane suvremene alate upravljanja u cilju realizacije kvalitetne usluge smještaja i usluge medicinske njege i brige o korisnicima, ali i uspješnosti poslovanja doma kao poslovnog subjekta.

Nakon prezentacije sudionici skupa obišli su umaški Dom te druženje zaključili posjetom Grožnjanu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter