Umag-Novigrad-Buje: Smotra povijesnih vozila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznova je međunarodna revija vremešnih ljepotana, na koju je stiglo stotinjak vozila iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske, pokazala svu svoju čar mnogobrojoj publici koja se uz raritetne primjerke okupila na umaškoj rivi u subotu u velikom broju. Među njima je bio i još uvijek velik broj umaških tursita, koje je također privukla treća po redu smotra oldtimera u organizaciji lokalnog kluba Eppur si muove.

Od jutarnjeg okupljanja kod Tonda sudionici su se zadržali do 11 sati u gradu. Uslijedilo je svečano otvaranje na kojem su goste pozdravili dogradonačelnik Veljko Ivančić i čelnik kluba Eppur si muove Milan Vukšić. Potom je slijedio đir po ulicama i trgovima, pa vožnja prema naseljima Punta, Stella Marisu i Katoro, a onda povratak istim pravcem i nastavak puta prema Novigradu.

Tu su se sudionici zasluženo odmorili i objedovali u centru Novigrada uz samo more u dobrom raspoloženju. Slijedio je zatim ispit spretnosti i vožnja na Velikom trgu za koje je vladalo veliko zanimanje mještana i gostiju.

Nakon toga se karavana zaputila prema Bujama gdje se i tamošnjim građanima predstavila na defileu. Posljednja stanica današnjeg druženja vlasnika oldtimera bilo je turističko naselje Kanegra, gdje su podijeljena priznanja i nagrade. Druženje je nastavljeno u opuštenoj i veseloj atmosferi.

Organizator je posebno izdvojio najstariji primjerak, Hupmobile iz 1921., proizveden u Detroitu u SAD-u, pa Ford A iz 1929., Jaguar iz 1933., Fiat Balilu iz 1934., Mercedes iz 1950 i Porsche iz 1955.

Ovo je najvjerojatnije bila najveća manifestacija ovog tipa ove godine u Hrvatskoj, a još veći značaj ima kada se zna da je imala humanitarni karakter. Naime, tijekom cijeloga dana prikupljali su se prilozi za teško bolesnu trogodišnju djevojčicu iz Umaga Mateu Damiani kojoj treba pomoć sugrađana za nastavak liječenja. Naknadno će se objaviti iznos prikupljenog novca. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter