Umag: Novi vrtić i srednja škola u bivšoj vojarni

Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (T. KOCIJANČIĆ)
Mauro Jurman, Vili Bassanese i Niko Čančarević (T. KOCIJANČIĆ)

Dva velika projekta - gradnju novog vrtića i srednje škole u bivšoj vojarni u Komuneli - predstavili su na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, njegov zamjenik Mauro Jurman i pročelnik za društvene djelatnosti Niko Čančarević.

- Već dvije godine radimo na pripremi obaju projekata, jer su od vitalnog značaja za razvoj grada. Zadnje dvije godine uložili smo dosta truda i novca u standard koji ima malo tko u Hrvatskoj, a to je da svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću, koje Grad sufinancira s oko 80 posto od pune ekonomske cijene programa predškolskog odgoja. Da bismo taj standard poboljšali planiramo krajem ove ili početkom sljedeće godine krenuti s izgradnjom novog vrtića, koji će imati površinu od oko 2.100 četvornih metara i kapacitet od 200 djece u deset odgojnih skupina (jaslice i vrtić). Bit će izgrađen u obliku manjeg naselja, sa svim popratnim sadržajima i standardima. Radi se o modernom projektu koji će imati sve sigurnosne i energetske standarde, rekao je gradonačelnik.

Jurman je istaknuo da će novi vrtić koštati oko 15 milijuna kuna, za što se nadaju dobiti novac iz EU-fondova, a ako ne uspiju, sve će se to podmiriti iz budžetskog prihoda prodaje imovine. Bassanese je rekao da je Umag jedini grad u Istri koji nema srednju školu isključivo zbog nedostatka političke volje bivših vlasti, gradskih i županijskih.

Gradonačelnik je izdvojio još jedan problem - u međuvremenu su doznali da je zbog propusta bivše gradske vlasti izgubljeno vlasništvo nad zemljištem u vojarni na kojemu je predviđena srednja škola, a na koje se uknjižila država. Da bi parcelu vratili u pregovorima su s državnom agencijom AUDIO. Zgrada škole prostirat će se na oko 6.200 kvadrata. - Umag je, kao nikad do sada, veliko gradilište. Djelima pokazujemo rezultate svoga rada, poručio je Bassanese. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter