Umag: Novca za kulturu ima i ne treba ga rasipati

S umaškog festivala Zlatni lav (M. MIJOŠEK)
S umaškog festivala Zlatni lav (M. MIJOŠEK)

Kulturnu strategiju grada Umaga, strateški dokument koji će definirati put razvoja kulture općenito i svih kulturnih djelatnosti za idućih deset godina, predstavili su u umaškoj gradskoj palači županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, gradonačelnik Vili Bassanese, pročelnik za društvene djelatnosti Niko Čančarević, ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumović i vijećnik Slaviša Šmalc, kao jedan od inicijatora izrade ovog dokumenta.

Istaknuli su da će ga vijećnici dobiti na razmatranje do kraja prosinca, u tijeku je prevođenje teksta na talijanski jezik, nakon čega bi ga trebali usvojiti. Time će kulturna strategija postati temelj za crpljenje novca iz fondova Ministarstva kulture i Europske unije.

- Radi se o iskoraku, pokrenutom isključivo radi ispravnog financiranja projekata. Novca je za kulturu uvijek bilo, ali bio je rasipan. Zajedno sa sredstvima Grada i Turističke zajednice, godišnje za projekte u kulturi ima čak 10,5 milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Bassanese.

- Dokument je čak dva puta bio na javnoj raspravi, a radilo ga je 30-ak stručnih osoba iz kulturnog i javnog života, pod okriljem gradskog Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti. Njihov je zadatak bio analizirati postojeće stanje, utvrditi ključne probleme i smjernice razvoja te odrediti prioritete za iduće desetljetno razdoblje, kazao je Šmalc. Prijedlog tog dokumenta objavljen je na internetskim stranicama Grada Umaga.

U strategiji su polazišta za dijalog o ključnim pitanjima: kakav kulturni život žele u Umagu, koje su primarne potrebe, tko bi trebao ostvariti definirane ciljeve, s kojim resursima i u kojem roku.

Čančarević je kazao da Umag spada u sam europski vrh, jer se iz gradskog budžeta izdvaja 9,6 milijuna kuna, što je više od devet posto. Novca imaju dovoljno, treba se dogovoriti što će se točno financirati, jer se to godinama radilo neselektivno. Zadnjih godina nastala je inflacija udruga u kulturu, koje će se morati sve više okrenuti alternativnim izvorima financiranja, kao što su europski fondovi i zaklade, objasnio je umaški pročelnik.

Istarska županija jedina u državi ima kulturnu strategiju, rekao je Torbica, a Umag, kada je prihvati, bit će drugi nakon Pazina. Sada je izrađuju Labin i Pula. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter