Umag: Noć glazbene poezije sa Šerbedžijom i Millerom

Rade Šerbedžija (Arhiva)
Rade Šerbedžija (Arhiva)

Dvojica vrsnih umjetnika svjetskog glasa - poznati glumac, pjesnik i glazbenik Rade Šerbedžija s orkestrom Zapadni kolodvor te jedan od najboljih svjetskih gitarista, dugogodišnji Stingov suradnik Dominic Miller s pratećim bandom virtuoza, nastupit će u Noći glazbene poezije, na plažnom platou hotela Adriatic, u ponedjeljak, 2. lipnja. Ovu iznimnu koncertnu večer priređuje udruga UmagoLoud, pod pokroviteljstvom Grada Umaga i Turističke zajednice te uz podršku niza sponzora. Početak je zakazan sa zalaskom sunca, u 19.30 sati, uz glazbu Bruno Mičetić trija.

Umjetnici snažne karizme

Što očekuje publiku najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik i dopredsjednik Umagolauda Vladimir Brajan i Neven Jurjak, jedna od organizatorica Gracijela Breščić i umaški gradski pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc. Scenarij koncertne večeri ostat će iznenađenje, no poznato je da su Šerbedžijini posljednji koncerti, uglavnom unaprijed rasprodani, kombinacija pažljivo odabranih evergrina, romskih balada, poezije i pjesama s posljednjeg albuma koji je realizirao u suradnji s renomiranim gitaristom Miroslavom Tadićem i albuma "Imam pjesmu za tebe".

- Od ovog velikog umjetnika sa snažnom karizmom možemo očekivati različite životne zgode prepričane kroz tekstove njegovih poznatih pjesama u repertoaru koji jamči dobro raspoloženje i koncertni doživljaj za pamćenje, najavio je Brajan.

Dominic Miller jedan je od najtraženijih session gitarista na svijetu i stalni član Stingovog banda već gotovo četvrt stoljeća.

Sa Stingom, s kojim je koautor nekoliko kompozicija među kojima je "Shape of my heart", snimio je 12 nosača zvuka, dok je kao samostalni muzičar izdao 11 uspješnih albuma. Kao gitarist i gostujući umjetnik sudjelovao je u snimanju 200 albuma i surađivao sa zvijezdama poput Phila Collinsa, Petera Gabriela, Tine Turner, Paula Simona, Level 42, Pretendersa, Sheryl Crow, Placida Dominga, Bryana Adamsa i brojnih drugih.

Miller će u Umagu gostovati u sklopu svoje europske turneje, koja uključuje 37 nastupa i predviđa predstavljanje tek objavljenog CD-a "Ad hoc". U njegovoj su pratnji vrhunski glazbenici, virtuoz na udaraljkama Rhani Krija, karizmatični basist Nicholas Fiszman i Tony Remy koji glasi za jednog od najvećih svjetskih gitarista u svim stilovima, a poznat je po suradnjama sa Sarah Jane Morris, Jackom Bruceom, Mattom Biancom, Jasonom Rebellom, Us3, The Crusaders i Annie Lenox.

Uvod uz Bruno Mičetić trio

Uvod u nastupe dvojice velikana pružit će izuzetni riječki gitarist Bruno Mičetić koji je završio konzervatorij za jazz u Klagenfurtu te je svoju glazbenu širinu dokazao u suradnji s brojnim domaćim i stranim muzičarima. Trio čine još američki pijanist, kompozitor i aranžer Joe Kaplowitz i renomirani bubnjar Ratko Divjak, nedavno nagrađen Porinom za životno djelo i široj publici poznat kao član legendarne grupe Time, ali i višegodišnji član big banda RTV-a Slovenija.

Kaplowitz je nakon završetka fakulteta u državi Ohio godinama djelovao na njujorškoj jazz sceni. Posljednjih desetak godina živi i djeluje na području Hrvatske i regije, surađivao je sa svim vodećim muzičarima hrvatske jazz scene, a u posljednje vrijeme i s orkestrom HRT-a. Trio djeluje četiri godine i iza sebe ima nastupe na brojnim festivalima. Njihov je album objavljen prošle godine u izdanju Dallas Recordsa.

Ulaznice u pretprodaji

Ulaznice je u pretprodaji moguće kupiti za 70 kuna, i to u Umagu - u Caffeu Gala, Foto Centru i agenciji Plavo more te na dan koncerta za 100 kuna. Za rezervacije i informacije valja nazvati na broj 091 983 92 02. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter