Umag nije najrastrošniji grad u državi

U Umagu se troši shodno mogućnostima (M. MIJOŠEK)
U Umagu se troši shodno mogućnostima (M. MIJOŠEK)

Tvrtka Bisnode Hrvatska je prije nekoliko dana objavila bombastičnu analizu u kojoj su istarski gradovi prikazani kao najrastrošniji u Hrvatskoj. Tako su iznijeli da Grad Umag, od svih gradova u Hrvatskoj, najviše izdvaja za zaposlene iz svog proračuna.

Grad Rovinj je na toj ljestvici 4. u Hrvatskoj. Grad Pazin je prikazan kao onaj koji je uvjerljivo najrastrošniji što se tiče usluge telefona, pošte i prijevoza. Vodnjan je prikazan u superlativima kao najbolji u Istri i peti u Hrvatskoj po naplati prihoda od pristojbi i naknada, po stanovniku.

Tvrtka koja je provela tu analizu objavila je kako su koristili podatke o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu, ali i podatke Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika hrvatskih gradova s posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine.

Bisnode Hrvatska se nadalje predstavlja kao vodeći ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te da je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. No, tolika fama o toj tvrtki čini se da je posve poljuljana na ovoj analizi koju su osporili predstavnici istarskih gradova kojima smo se obratili za komentar zaključka tvrtke Bisnode o tome koliko su rastrošni. Iznimka je Vodnjan čije je gradonačelnik više nego zadovoljan njihovom ocjenom.

Da je tvrtka Bisnode u svojoj analizi u mnogome pogriješila komentiraju u Gradu Umagu. Vele da nije istinit navod da za plaće gradskih službenika u prosjeku po stanovniku izdvajaju 2.735 kuna već da je to trošak oko 380 zaposlenika u 11 ustanova koje su korisnici gradskog proračuna.

- Za trošak plaća službenika izdvajamo 965 kuna po stanovniku, odnosno rashodi za plaće iznose 14,7 posto što je manje od dozvoljenih 20 posto, naglašava pročelnik Diego Banković te navodi da objavljena analiza predstavlja skup neusporedivih podataka iz kojih su proizišle informacije koje su prouzročile javnu štetu Gradu Umagu te da će protiv tvrtke Bisnode poduzeti pravne korake.

U analizi Bisnodea je Umag prvi, a Grad Rovinj četvrti na listi najrastrošnijih gradova. Međutim, kao u Umagu tako se i u Rovinju ne slažu s tom konstatacijom već kažu da analiza te tvrtke izgleda površno. Sumnjanju da u Bisnodeu nisu odvojili troškove zaposlenih gradske uprave već da su uzeli u obzir i sve zaposlenike pet ustanova čiji je osnivač Grad. (P. GREGOROVIĆ; Snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter