Umag: Nepropisno parkiranje blokira prilaze zgradi

Automobili na neasfaltiranom parkingu (J. PREKALJ)
Automobili na neasfaltiranom parkingu (J. PREKALJ)

Nije prvi put da su se novinarima za pomoć zbog problema s prometnim kaosom obratili stanari tzv. crvene zgrade kod Podravke u centru Umaga. Muči ih nepropisno parkiranje ispred i oko zgrade, odnosno na nogostupu, čime se zatvaraju prilazi, a majkama s kolicima i invalidnim osobama onemogućen je prolaz. Postavljeni su stupići pred ulazom, uz koje se opet parkiraju vozila jer time vozači izbjegavaju plaćanje parkinga na mjestima označenima plavom bojom.

Problem je i parkiranje bočno, uz zgradu, na neasfaltiranoj površini, gdje je nekoć bio lanac, kasnije skinut - već pet godina čekaju stanari da se taj prašnjavi dio asfaltira. I ondje su stalno parkirana vozila koja svaku večer blokiraju ulaz u njihovu podzemnu garažu.

Višekratno su, kažu stanari, urgirali u Gradu Umagu i tražili da se taj kaos riješi, ali, tvrde, njihovi se zahtjevi ignoriraju. Ne dolaze komunalni redari, niti policija da spriječi anarhiju, od koje su doznali da ondje niti ne smiju naplaćivati kazne. Tvrde da je za zgradu Grad izdao uporabnu dozvolu u kojoj piše da im se mora osigurati slobodan prilaz zgradi (što oni zbog nepropisnog parkiranja nemaju) i da treba urediti 14 parkirnih mjesta.

Pročelnik za komunalne djelatnosti Valdi Buršić ne slaže se s time, već kaže da kontinuirano rade na poboljšanju uvjeta prometovanja u tom dijelu grada.

- Ne možemo prihvatiti tezu da Grad ignorira pozive stanara. U proteklih godinu dana postavljeni su stupići uz zgradu kako bi se odvojilo prometne površine od nogostupa. Uređeno je i nanovo asfaltirano parkiralište ispred nje, a da bi se smanjile gužve i neodgovorno parkiranje, uvedena je i naplata parkirališta. Bočno parkiralište je očišćeno i tamponirano. Prometni redari više puta na dan prolaze onuda i kada zateknu vozila koja su nepropisno parkirana, kažnjavaju ih.

Trenutno se radi na projektu rekonstrukcije cijele prometnice kojom će biti obuhvaćen i neasfaltirani dio. Dosta smo problema riješili, a na ostalima radimo. Sve ovlasti koje imaju prometni redari ima i policija, tako da čudi izjava da policajci ne smiju ispisivati kazne za nepropisno parkiranje. Oni to smiju, ali kao i prometni redari, samo ako postoje uvjeti za to. Ne može se svako parkiranje tretirati kao prekršaj. Nažalost, zgrada se nalazi u centru grada i normalno je da je oko nje uvijek gužva, pojašnjava pročelnik.

Što se tiče uporabne dozvole, dodaje, krivo su obaviješteni. U građevinskoj dozvoli izdanoj u Uredu državne uprave u Bujama piše da je uvjet za izdavanje uporabne dozvole uređenje prilazne ulice s 14 parkirnih mjesta. Uvjerenje za uporabu građevine izdao je 28. ožujka 2008. Odsjek za prostorno uređenje i gradnju Buje, a ne Grad Umag, koji ima isključivo obvezu opremanja komunalnom infrastrukturom površina javne namjene.

- Grad nije u obvezi uređenja površina za potrebe privatnih objekata stambeno-poslovne namjene, doznajemo od Buršića. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter