Umag: Natjecanje 1.500 tenisača iz cijeloga svijeta


Nakon turske Antalyje, australskog Pertha i južnoafričkog Cape Towna Umag i Novigrad našli su se među ekskluzivnim turističkim destinacijama koje udovoljavaju visokim standardima Međunarodnog teniskog saveza (ITF), pa će tako iduća dva tjedna ugostiti dosad najveću tenisku manifestaciju ikad održanu u Hrvatskoj - momčadsko i pojedinačno svjetsko prvenstvo u tenisu za veterane starije od 60 godina "2012 ITF Super-Seniors World Team & Individual Championships".

Svečano otvorenje upriličeno je u nedjelju na centralnom stadionu ATP-a u umaškom Stella Marisu. Turnir okuplja gotovo 1.500 sudionika, odnosno 188 reprezentacija iz 34 države koje će na čak 76 teniskih terena snage odmjeravati u šest kategorija za muškarce i pet za žene. Natjecanje se sastoji od dva dijela - od 10. do 15. rujna igrat će se momčadsko prvenstvo u Umagu i Novigradu, a u tjednu nakon toga pojedinačno nadmetanje u Umagu.

Direktor ovog turnira i predsjednik Hrvatskog teniskog saveza veterana Petar Mirić istaknuo je da posebno zahvaljuju Umagu i Novigradu, njihovim turističkim zajednicama, te Istraturistu i Laguni Novigrad, bez čije potpore ovog turnira ne bi bilo. Izvršni direktor Hrvatskog teniskog saveza Davorin Prpić napomenuo je da je u odabiru ovih gradova značajnu ulogu odigrala njihova sportska infrastruktura te poznata gostoljubivost Istre.

Gradonačelnici Umaga i Novigrada, Vili Bassanese i Anteo Milos, izrazili su čast što upravo njihovi gradovi imaju mogućnost ugostiti tako veliki turnir. Bassanese je rekao da je Umag poznat kao grad sporta, te da je - iako je teniski ATP turnir njihov najveći brand - ovo ipak najveći sportski događaj ove godine. Milos je dodao da je njihov turistički klaster Umag - Novigrad najsportskiji na Jadranu, te se i dalje nadaju domaćinstvu takvih natjecanja. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter