Umag nastavlja graditi plinsku mrežu


Nakon što se prošle godine počela graditi plinska mreža na području Umaga, a izgrađena su prva dva kilometra (spojena je Podravkina tvornica u centru i dio naselja Komunela - Potok), sada se plinifkacija nastavlja. Riječ je o 12 kilometara mreže, što pulsku tvrtku Plinara, kao koncesionara, stoji oko deset milijuna kuna, doznajemo od rukovoditelja pogona Umag - Novigrad Davida Cerovca.

Ovi se radovi izvode prema potvrdi glavnog projekta iz 2010., uz koordinirani rad stručnog nadzora i licenciranih izvođača. A zajedničku ponudu za posao dali su tvrtka Ceste Pula, kao glavni izvođač. Te Gajanakop i Đurkin iz Čakovca.

Cerovac kaže da se trenutno radi u ulicama Poljana i Viktora Cara Emina, nedaleko od osnovne škole, onda Ulica žrtava fašizma, gdje su neki potrošači već spojeni na mrežu, te ulice Matije Gupca i Mattea Benussija u naselju Moela. Idući tjedan počet će u Zemljoradničkoj ulici, od gostionice Kopar do skretanja za Murine kod Paganinija. Cerovac ističe da sve mora biti gotovo do Božića.

- Lokacijsku dozvolu imamo, a u tijeku je ishođenje potvrde glavnog projekta da bi se radovi mogli izvoditi u dijelovima naselja Punta, Stella Maris, zatim u centru i industrijskoj zoni Ungarija, točnija kod Getroa, a sve do Istraturistove toplane. Radi se o 17,5 kilometara duge mreže, za što bi gradnja, nakon uspjele javne nabave, mogla početi u jesen iduće godine.

Umag će dobiti, po koncesiji, ukupno 36 kilometara. Ono što do toga ostaje, radit će se u Komunelu i dijelu Punte, objasnio je rukovoditelj pogona. Lani je uloženo 2,7 milijuna, a na kraju kada svih 36 kilometara bude dovršeno, to će se narasti na ukupno 40 milijuna kuna.

Kako doznajemo, od velikih sistema do sada su u Umagu na plinsku mrežu spojene tvornice Sipro i Aluflexpack, Podravka, u fazi spajanja su Dom zdravlja i Pučko otvoreno učilište, POS-ovi stanovi i Dom umirovljenika. Građani koji se žele spojiti na mrežu, trebaju se javiti u Pinarin ured u Umagu u Trgovačkoj ulici i ispuniti zahtjev za izdavanje energetskih uvjeta. Cijena priključka je 6.000 kuna plus PDV. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ) 

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter