Umag: Nakon dva desetljeća konačno vrtić u Babićima

Vrpcu je prerezala Ariella Altin, a škare joj je dodao Tadei Labinjan (K. FLEGAR)
Vrpcu je prerezala Ariella Altin, a škare joj je dodao Tadei Labinjan (K. FLEGAR)

Novi vrtić u Babićima svečano je otvoren krajem prošlog tjedna u prisutnosti mališana, mnogobrojnih mještana, predstavnika institucija i talijanske nacionalne zajednice.

Radi se o šestom područnom odjeljenju, nazvanom Do Re Mi, umaškog Talijanskog dječjeg vrtića Girotondo-Vrtuljak, za koje se ovdašnja Zajednica Talijana Lovrečica-Babići zalagala zadnja dva desetljeća, a zasad će ga polaziti 15 djece, uzrasta od jedne do četiri godine, o kojima će brinuti dvije odgojiteljice.

U njegovu je izgradnju i opremanje Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, posredstvom Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta, uložilo 264 tisuće eura.

Do Re Mi je rezanjem vrpce simbolično otvorila nekadašnja predsjednica ZT-a Ariella Altin, koja je i inicirala njegovu izgradnju, a škare joj je pružio maleni Tadei Labinjan uz pomoć svoje mame Fatme, odgojiteljice i dopredsjednice ZT-a. Uz Altin su bili konzul Republike Italije Renato Cianfarani, istarska dožupanica Giuseppina Rajko, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese sa suradnicima, saborski zastupnik i predsjednik TU-a Furio Radin, predsjednik Izvršnog odbora TU-a Maurizio Tremul, predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta Maurizio Somma, ravnateljica Girotonda Roberta Lakošeljac, predsjednica lokalnog ZT-a Roberta Grassi Bartolić i drugi gosti. Zgradu je blagoslovio vlč. Bernard Jurjević.

- Ovaj vrtić nije velik, ali je izuzetno bitan jer svjedoči o značajnom napretku, institucijama koje dobro rade svoj posao, suradnji između Hrvatske i Italije te važnosti uloge predstavnika talijanske nacionalne zajednice koji su ostali na ovom teritoriju. Prisutnost talijanske zajednice jezikom, kulturom i tradicijom doprinosi bogatstvu Istre. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, počevši od ovdašnjih stanovnika koji su bili strpljivi i uporni u svom traženju.

Italija je uz vas i učinila sve što je bilo u njenoj moći da bi ubrzala ulazak Hrvatske u EU, u uvjerenju da smo svi dio jedinstvene europske obitelji te da sve granice trebaju biti uklonjene, rekao je Cianfarani. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter