Umag: Najbolji kuhar Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko državni prvak u natjecanju kuhara  (Foto Hrvatski kuharski savez)
Tomislav Karamarko državni prvak u natjecanju kuhara (Foto Hrvatski kuharski savez)

Tomislav Karamarko iz hotela Borik Falkensteiner u Zadru proglašen je najboljim kuharom u Hrvatskoj, čime je zaključeno ovogodišnje 10. izdanje Državnog prvenstva kuhara koje se ovoga tjedna održavalo u Umagu. Drugo mjesto pripalo je Nikolini Lončar iz hotela Zlatan u Koprivnici, a treće Zlatku Novaku koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Njemačkoj.

Borba za prvo mjesto bila je tijesna jer je riječ o vrhunskim kuharima, budući da je Lončar bila pobjednica istog natječaja prije četiri godine, a Novak je ovom titulom okrunjen lani.

U četiri dana morali su pripremiti 13 različitih jela. Ukupno se natjecalo 50 kuhara, od kojih je šestero prihvatilo izazov takmičenja u tri kategorije obavezne za konkurenciju osvajanja titule najboljeg u državi.

Najbolja slastičarka u Hrvatskoj je Ivana Vidaković iz porečkog hotela Riviera Adria koja je na Državnom prvenstvu slastičara u sklopu Dana hrvatskog kulinarstva osvojila prvo mjesto.

Drugoplasirana je Ankica Kuljanac iz hotela Sol Garden Istra, a treće mjesto osvojila je Ljiljana Krstinić iz hotela Sol, oba u Umagu. Prvenstvo je održano petu godinu za redom, a natjecatelji su morali pripremiti svečanu tortu, topli i hladni desert, te kolač i slatki pladanj za dvanaest osoba.

Održano je i natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar Kamelija kup. Prvo su mjesto osvojili učenici Srednje strukovne škole iz Vinkovaca, Ilija Vrdoljak i Ana Šinjori pod vodstvom mentorice Marije Bošnjak. Na drugo se mjesto plasirala ekipa koju su činili Mauricio Altin i Valter Vidonis iz Gospodarske škole iz Buja, sa mentorom Branimirom Krizmanićem.

U natjecanju učenika slastičara sudjelovale su samo dvije škole. Najbolju svečanu tortu pripremio je Tomislav Marušić iz Knina, dok je samo bod manje od njega osvojila predstavnica gospodarske škole iz Buja Petra Mihailović, koja je radila pod mentorstvom Marka Jovanovića. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter