Umag: Ministar Jakovina otvorio Crofish i Umag land

Goran Maras, Vili Bassanese i Tihomir Jakovina
Goran Maras, Vili Bassanese i Tihomir Jakovina

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvorio je na umaškoj Novoj obali 8. međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme Crofish i 4. sajam agroproizvoda Umag land, na kojima se ove godine predstavlja stotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske koji imaju priliku na jednom mjestu susresti se, razmijeniti iskustva i sklopiti poslove.

Jakovina je, u svjetlu skorašnjeg ulaska u Europsku uniju, kazao da će hrvatsko ribarstvo za svoje potrebe i projekte već ove godine iz EU fondova imati na raspolaganju ukupno 11 milijuna eura.

- Vlada priprema poljoprivredu za ulazak u EU, a ministarstvo će učiniti sve da ribarstvo bude što spremnije za europsku obitelj. S obzirom na velika sredstva koja će nam nakon 1. srpnja biti dostupna, moj tim radit će na tome da što kvalitetnije iskoristimo sve prednosti i potencijale koje imamo te da zaštitimo Jadran, istaknuo je Jakovina.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naveo je da je ribarstvo bitno, jer u Istri ima oko 2.000 ribarskih obrta.

- Ribari su važan dio hrvatskog gospodarstva. Svake godine u toj djelatnosti, jednoj od rijetkih koja u Hrvatskoj ima suficit, ostvaruje se više od 250 milijuna kuna vrijednosti izvoza. I zato država treba stati snažno iza ribara, s obzirom da EU pruža velike šanse, ali donosi i konkurenciju. Radimo na tome da obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zadruge budu što produktivnije, istaknuo je ministar poduzetništva.

Istarski župan Ivan Jakovčić podsjetio je na programe i projekte realizirane od 2003., kao što su Adrifish, Fishlog i Connect, s talijanskim partnerima, od kojih jedan od rezultata je i Crofish. Županija je u ono vrijeme već prepoznala vrijednost prekogranične suradnje s partnerima s druge strane Jadrana, što se pokazalo kao odličan potez. EU je izazov koji će donijeti i poteškoće, drži župan, a Istra je spremna sa svime uhvatiti se ukoštac.

Domaćin, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, naveo je da Grad, uz pomoć ministarstva i IŽ-a, daje potporu ribarstvu. Svake godine na Crofishu uključuju novu županiju kao partnera, pri čemu se naglašava prelazak na drugi, EU način poslovanja. Sajam je iskorak k tome, kazao je gradonačelnik.

Na otvorenju su još bili i predstavnica triju talijanskih regija, Veneto, Friuli Venezia-Giulia i Emilia Romagna, koji od prvog dana sudjeluju na Crofishu, Marilena Fusco, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, saborski zastupnici Tanja Vrbat, Peđa Grbin i Damir Kajin.

Crofish i Umag land prostiru se na 5.000 četvornih metara vanjskog i 1.800 kvadrata unutarnjeg prostora, a mogu se razgledati u subotu i nedjelju od 9 do 19 sati.

Na programu su danas predavanja koja će se odvijati između 10 i 17 sati, a govorit će se o europskim ribarskim propisima i reguliranju ribolova na Mediteranu, europskom ribarskom fondu, provedbi EU zakonodavstva koje regulira područje ribolova i izradi planova upravljanja, ribarskim zadrugama i drugim temama.

Glavni pokrovitelji su Grad Umag koji je za izdvojio 300 tisuća kuna, sponzori su sufinancirali s 250 tisuća, a Istarska županija sa 100 tisuća kuna. Ukupan trošak iznosi oko 750 tisuća kuna, pri čemu je ostatak pokriven iz najma štandova. (T. KOCIJANČIĆ; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter